Aktuális

Lezuhant egy siklóernyős, a tűzoltók emelték be a mentőhelikopterbe

Egyre valószínűbb, hogy elindul az elnökválasztáson Trump legnagyobb jobboldali vetélytársa, Ron DeSantis

| Szerző: hirado.hu
Ron DeSantist tavaly csaknem kétharmados többséggel választották újra Florida állam kormányzójává, jövőre pedig akár az elnöki székért is versenybe szállhat – méghozzá komoly esélyekkel –, ami kellemetlen helyzetbe hozhatja Donald Trumpot. Egy interjúban a népszerű republikánus politikus a Donald Trumppal való viszonyáról mesélt, és kritikát is megfogalmazott a hajdani elnök vezetési stílusával kapcsolatban Ron DeSantis.

 

„Szerintem túl nagy fába vágta a fejszéjét, és sok kárt okozott” – mondta Florida republikánus kormányzója egy friss, az amerikai Fox Nation csatornának adott interjúban.

Ron DeSantis azt is hangoztatta, hogy az ő vezetői stílusából hiányzik a „mindennapi dráma”, mivel igyekszik a nagy egészre koncentrálni.

Kapcsolódó tartalom

A floridai kormányzó háttérzajnak nevezte Donald Trump vele kapcsolatos kritikáit, és megjegyezte, el akarja kerülni a közösségi médiában zajló harcokat, mivel az szerinte semmit sem használ az általa képviselt embereknek.

DeSantis arra is visszaemlékezett, amikor még kongresszusi képviselő volt, jó kapcsolatot ápolt Donald Trumppal,

azon kevés képviselők egyike volt, aki végig kiálltak az elnök mellett, és nevetségesnek nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint Trump összejátszott volna az oroszokkal.

Kapcsolódó tartalom

A kormányzó szerint amikor 2018-ban megválasztották Florida kormányzójának, Trump – akkor még elnökként – gratulált neki. Kettejük viszonyát DeSantis nagyarányú 2022-es újraválasztása változtatta meg, továbbá az, hogy ez után nem volt hajlandó egyértelműen kijelenteni, hogy nem indul az amerikai elnöki székért 2024-ben.

Mint ismert,

Ron DeSantist csaknem kétharmados többséggel választották újra Florida szövetségi állam kormányzójává, ami az egyik legnagyobb arányú republikánus győzelem volt tavaly a novemberi választásokon az Egyesült Államokban.

Sokan esélyesnek tartják DeSantist a 2024-es elnökválasztás republikánus jelöltjeként, hivatalosan azonban egyelőre nem jelentette be indulási szándékát.

A riporter rákérdezett, valóban tervezi-e az indulást, erre DeSantis annyit válaszolt, „stay tuned”, ami egy angolszász televíziós és rádiós műsorvezetők által gyakran használt kifejezés, és magyarul annyit tesz: maradjanak velünk.

Az interjú nem maradt visszhang nélkül. A korábbi elnök fia, Donald Trump Jr. közölte: „Miközben a radikális demokraták vádat emelnek (Donald) Trump ellen és tönkreteszik nemzetünk szövetét rendőrállami módszerekkel, DeSantis szánalmas módon a liberális médiához rohan a RINO Establishment (Republican in Name Only, azaz csak névleg republikánus – a kifejezést gúnynévként használják azokra a republikánus politikusokra és befolyásos szereplőkre, akik valójában nem jobboldali értékeket vallanak – a szerk.) tulajdonosainak utasítására, hogy támadja az apámat.”

DeSantis egyébként korábban Trump exelnökkel szemben indított eljárással kapcsolatban azt mondta, hogy a Soros György által finanszírozott ügyész politikai célokra használja fel a hivatalát.

Kapcsolódó tartalom

A Magyarország szomszédságában zajló háborút illetően a floridai kormányzó úgy fogalmazott, az Egyesült Államok számára nem létfontosságú nemzeti érdek a nagyobb ukrajnai szerepvállalás.

Kapcsolódó tartalom

Ahogy arról korábban a hirado.hu-n beszámoltunk,

DeSantis kormányzóként fegyvert fogott a kultúrharcban. Intézkedései között szerepelt az LMBTQ-lobbi kitiltása a floridai iskolákból, a woke-vállalatok hatalmának visszavágása, valamint Soros György befolyásolási kísérletei elleni kampányok megszervezése. Mindezek mellett megalkuvást nem tűrő migrációellenes politikát képvisel.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt képen: Ron DeSantis, Florida állam republikánus kormányzója beszédet mond újraválasztása után Tampában 2022. november 8-án, a félidős kongresszusi és helyi választások estéjén.
(Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell)

Ajánljuk még