Fontos

Szentkirályi Alexandra: Holnap 10-től Kormányinfó!

A szeme láttára döntötte a fát a sofőrre a húsz éve nem látott ítéletidő

Heves esőzéssel, a hegyekben havazással és a korábbiaknál erősebb széllel csapott le az idei tizenkettedik vihar Kaliforniára. Egyes régiókban olyan gyorsan erősödött a vihar, hogy bombaciklon kialakulásától tartottak, később tornádóriasztást adtak ki. A szélsőséges esőzések december vége óta okoznak villámáradásokat, földcsuszamlásokat, folyamatosak a kitelepítések és áramkimaradások.

Kalifornia északi partjainál heves esőzésekkel, a hegyekben pedig havazással köszöntött be az idei tavasz.

A mexikói határtól Los Angelesen át a San Francisco-öbölig több 35 millió ember életét nehezíti meg az ítéletidő.

Santa Cruz megyében az orkán erejű széllökések óránként 164 kilométeres sebességgel fákat döntöttek az utakra, legkevesebb öt sérült van.

Az egyik jármű vezetője súlyosan megsérült, miután egy terebélyes fa a kocsijára zuhant.

„Itt lakom, és már régóta figyeltem ezt a fát, mert a gyökerei a korábbi esőzések és a fellazult talaj miatt megemelkedtek. Szerencsére a sofőr életben van, a kocsija azonban totálkáros lett” – mondta egy helyi férfi.

A viharos erejű szél leszaggatta a vezetékeket, több mint 250 ezer háztartás maradt áram nélkül. A heves esőzések sok helyen földcsuszamlásokat okoztak, Livermore-ban az autópálya menti támfal leomlott, ezért az egyik sávot lezárták.

A szélvihart a heves esőzések is kísérik, ami egyre nagyobb aggodalmat okoz Kaliforniában. December óta ugyanis már csaknem kétszer annyi csapadék zúdult az Egyesült Államok legnépesebb tagállamára, mint korábban ugyanebben az időszakban. A szakadatlan eső miatt a legtöbb megyében hatalmas áradások pusztítanak, a hatóságok több ezer embert evakuáltak.

Kapcsolódó tartalom

Az esőzések komoly kihívást jelentenek az ingázóknak is. Ráadásul kedden Los Angelesben csőtörés is nehezítette a közlekedést, csónakokként úsztak a járművek az autópálya egyik szakaszán.

Az újabb csapadékhullám alaposan próbára teszi az emberek türelmét is. Az észak-kaliforniai Santa Cruzban a helyiek láncfűrészeikkel tisztították meg az utakat, és irányították a forgalmat a kidőlt fák és a leszakadt vezetékek között.

„Húsz éve van itt birtokom, de ez az első alkalom, hogy ennyire felázott a talaj. Soha nem láttam még ilyet, tudja ez a rengeteg eső. Néha szárazság van, néha pedig sok eső” – panaszolta egy helybéli férfi.

A rekordmennyiségű csapadék miatt Kaliforniában a víztározókban már kritikus szintre emelkedett a víz szintje. Az Oroville-tónál a napokban megnyitották a zsilipeket, hogy elkerüljék a gátszakadást.

A közmédia helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a folyókon sem jobb a helyzet.

„A folyók töltései miatt is aggódnak a hatóságok, a San Joaquin folyó is veszélyes szakaszban lebeg, az áramlások nagyobbak, mint a töltések kapacitása, ami veszélyt jelent a térségben élőkre, ezért még a mostani vihar érkezése előtt több települést evakuáltak” – mondta Lukóczki Gábor tudósító.

Az előrejelzések szerint a következő 24 órában a vihar nem szelídül, további áradások és földcsuszamlások is várhatók, míg a hegyekben folytatódik a havazás.

Kiemelt kép: Kidőlt fák Boulder Creekben (Fotó: MTI/AP/San Francisco Chronicle/Stephen Lam)

Ajánljuk még