Fontos

Újabb pedofil botrány: hétéves gyerekeket zaklatott szexuálisan egy tanár Zalában

„XVI. Lajost lefejeztük, Macronnal újrakezdjük” – 142 embert vettek őrizetbe az éjszakai párizsi zavargások után

Hétfő éjszaka is folytatódtak a zavargások és az utcai összecsapások Franciaország nagyvárosaiban. A nemzetgyűlés ugyanis nem szavazta meg a kormány megbuktatását célzó két bizalmatlansági indítványt, amelyeket azután nyújtottak be, hogy Emmanuel Macron elnök a parlamentet megkerülve hagyta jóvá a nyugdíjreformot. A főként fiatalokból álló kisebb-nagyobb csoportok kukákat borogattak és gyújtottak fel, barikádokat emeltek, és megdobálták a helyszínre érkező rendőröket. Csak Párizsban éjfélig 142 embert állítottak elő.

Mivel nincs meg a szükséges többség, a bizalmatlansági indítványt nem fogadták el” – jelentette be hétfőn este Párizsban a francia nemzetgyűlés elnöke. Yael Braun-Pivet úgy fogalmazott: mivel a kormány ellen benyújtott mindkét bizalmatlansági indítvány elbukott, a nyugdíjreformról szóló törvényjavaslatot elfogadottnak kell tekinteni.

A francia ellenzék azután nyújtotta be a bizalmatlansági indítványokat, hogy csütörtökön Elisabeth Borne miniszterelnök bejelentette: Emmanuel Macron államfő parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki a vitatott nyugdíjreformot, miután a nemzetgyűlésben nem volt meg a szükséges többség a törvénytervezet elfogadásához.

Kapcsolódó tartalom

A reform legfontosabb pontja a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése 62-ről 64 évre. A parlamenti szavazás megkerülése újabb lendületet adott az utcai tiltakozásoknak. A szakszervezetek felhívására pedig még korábban több ipari ágazatban sztrájkok kezdődtek, így Párizs utcáin a hét végére már tízezer tonna szemét gyűlt össze, amit a munkabeszüntetés miatt nem szállítanak el, de ugyanez a helyzet más nagyvárosokban is.

A nemzetgyűlés döntését követően folytatódtak a tiltakozások a főváros utcáin. A fiatalokból álló kisebb-nagyobb csoportok kukákat borogattak és gyújtottak fel, barikádokat emeltek, és megdobálták a helyszínre érkező rendőröket. Az egyik hírtelevízió rendőrségi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy mintegy kétezer fiatal vett részt a párizsi tiltakozásokban. A fővárosban éjfélig 142 embert állítottak elő.

Hasonló jelenetek játszódtak le más francia nagyvárosokban is. Lille-ben is összecsaptak a rendőrök a tüntetőkkel, akik azt skandálták:

XVI. Lajost lefejeztük, Macronnal újrakezdjük.

Mint mindenki, én is nagyon csalódott és dühös vagyok. Úgy gondolom, hogy a tüntetők elleni aránytalan rendőri fellépés, amelyet az elmúlt napokban tapasztaltunk csak még inkább fokozza az emberek dühét” – fogalmazott Emmanuelle Jourdan Chartier, a lille-i emberi jogi liga elnöke.

Kapcsolódó tartalom

Bordeaux-ban szintén könnygázt vetettek be a rendőrök, miután a tüntetők a délnyugat-franciaországi településen is kukákat gyújtottak fel az utcákon.

Többek között Strasbourgban, Dijonban, Lyonban, Nantes-ban, Rennes-ben és Brestben is összecsapások alakultak ki a hatóság emberei és a tüntetők között. A hivatalos jelentések szerint országszerte tizenegy rendőr sérült meg.

Az M1-en megszólaló Franciaország-szakértő szerint elképzelhető, hogy Elisabeth Borne kormányfő néhány hónap után belebukik a válságba.

Hogyha hetekig, hónapokig olyan erővel folynak a tiltakozások, mint amiket most látunk, akkor az egy bevett gyakorlat a francia politikában, hogy a kormány lemond, és azért, hogy demonstrálja az elnök, hogy egy új fázist kezd, kinevez egy új miniszterelnököt” – fogalmazott Soós Eszter Petronella.

Hozzátette: ha a kormány nem tudja az emberek úgynevezett demokratikus félelmeit tompítani, akkor az is elképzelhető, hogy Franciaországban általános válság alakul ki.

A kiemelt kép forrása: EPA/Christophe Petit Tesson

Ajánljuk még