Aktuális

Tizenhét tüzérségi lőszer került elő egy társasház kertjéből

Továbbra sem tudni, ki a felelős a Krímet ért rakétatámadásért

Hadihajókról indítható orosz rakéták robbantak fel a Krím félszigeten. Egyelőre nem tudni, hogy ukrán akció történt-e, ugyanis a kijevi védelmi tárca is beszámolt a robbanásokról, de nem vállalt értük felelősséget. Közben az ukrán fővárosba érkezett Kisida Fumio japán kormányfő, hogy támogatásáról biztosítsa Ukrajnát. És folytatódnak a kínai elnök tárgyalásai Moszkvában. Hszi Csin-ping pekingi látogatásra hívta meg Vlagyimir Putyint.

Robbanás rázta meg a Krím félsziget északi részét, erről hétfőn közölt videót Ukrajna volt belügyminiszter-helyettese. Anton Gerascsenko közösségi oldalán arról írt, hogy az oroszok által 2014-ben megszállt területen egy Kalibr NK cirkálórakétát semmisítettek meg vasúti szállítás közben.

A kijevi védelmi tárca is megerősítette a robbanást, azt viszont nem, hogy az ukrán haderő állna a támadás mögött. Hozzátették, hogy az ilyen típusú lövedékeket az orosz fekete-tengeri flotta hajóin használják és akár 2500 kilométerre fekvő szárazföldi célpontokat is megsemmisíthetnek vele. Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő éjjeli videóüzenetében arról beszélt, hogy az Európai Uniótól kapott fegyverszállítmányok növelik az ukrán győzelembe vetett bizalmat.

Kapcsolódó tartalom

Európai partnereink megállapodtak abban, hogy felgyorsítják tüzérségünk lőszerellátását. Ez a döntés kétmilliárd eurót ér, azonnali szállítást, illetve lőszergyártást biztosít. Ez egy stratégiai lépés. Bizalmat ad nekünk abban, hogy megváltoztathatatlanul haladunk a terrorista állam feletti győzelem felé” – fogalmazott.

Brüsszel ugyanis a következő évre legkevesebb egymillió tüzérségi lövedéket ígért Ukrajnának,

mivel kijevi jelentések szerint havonta 350 ezerre van szükségük ahhoz, hogy visszaverjék az orosz csapatokat. Emellett az Egyesült Államok is újabb hadi támogatást ígért mintegy 128 milliárd forint értékben, amely rakétákat is tartalmaz a HIMARS sorozatvetőkhöz.

Bár Japán nem küld fegyvereket Ukrajnának, az ázsiai szigetország kormányfője támogatásáról biztosította a háborútól sújtott országot. Kisida Fumio miniszterelnök kedden utazott Kijevbe, hogy találkozzon az ukrán elnökkel. A tokiói külügyminisztérium közleménye szerint a látogatással a japán miniszterelnök a G7-országok vezetőjeként is szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja Ukrajnát.

Kapcsolódó tartalom

Közben a pekingi külügyminisztérium reményét fejezte ki, hogy Japán a konfliktus enyhítésén dolgozik.

A tárca szerint ugyanis a nemzetközi közösségnek ragaszkodnia kell a béketárgyalások előmozdításához. Erről a pekingi külügyi szóvivő Hszi Csin-ping kínai elnök oroszországi látogatása kapcsán beszélt. A kínai államfő hétfőn érkezett háromnapos látogatásra Moszkvába, ahol Peking békepárti javaslata mellett a két ország stratégiai együttműködéséről tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még