Aktuális

Tizenhét tüzérségi lőszer került elő egy társasház kertjéből

Támadás a magántulajdon ellen – egyre több az erőszakos házfoglalás Amerikában

| Szerző: hirado.hu
Házfoglalók, úgynevezett squatterek szálltak rá az amerikai ingatlan-tulajdonosokra a Fox News szerint. Az amerikai hírtelevízió nem először foglalkozik az Európa mellett az Újvilágban is feltünedező, erőszakos szélhámosokkal, akik különféle jogi kiskapukat felhasználva költöznek be elhagyatott lakásokba, házakba. Az is előfordul, hogy megfenyegetik vagy megzsarolják az eredeti tulajdonost.

 

Hónapokig vagy akár hosszú évekig tartó tortúrának néz elébe az, aki egy nap úgy nyit be a tulajdonát képező ingatlanba, hogy ott házfoglalókat, azaz squettereket talál – derül ki a Fox News összeállításából.

Kapcsolódó tartalom

„Hát te ki vagy?”

A lakástulajdonosok az Egyesült Államokban országszerte hosszadalmas és költséges jogi csatározásokat vívnak, hogy visszakapják az irányítást ingatlanjaik felett. Jim Burling ingatlanjogász a Fox News Digitalnak elmondta, hogy minden olyan otthon, amely egy ideig lakatlanul áll, a házfoglalók célpontjává válhat. Chicagóban például a házfoglalók két tulajdonos otthonát is lefoglalták ugyanazon a környéken, miután az idős lakástulajdonosok meghaltak. Bár mindketten családtagjaikra hagyták az ingatlanokat, az örökösök számára igen bonyodalmas a lakás birokbavétele.

A televíziónak nyilatkozó Darthula Young arról számolt be, hogy elhunyt édesanyjának a chicagói Chatham negyedben lévő ingatlanát egy idegen férfi birtokba vette.

A többszörösen büntetett előéletű házfoglaló lecserélte a zárakat, és máris 1300 dolláros vízszámlát csinált, a tulajdonos pedig nem tudja őt eltávolítani.

Hasonló eset volt Karen Polké, aki szintén nemrég vesztette el az édesanyját, és az ingatlan eladásra való előkészítése közben vette észre, hogy oda egy család költözött be, azt állítva, hogy bérleti szerződést írtak alá, és előre fizettek bérleti díjat egy másik személynek, akit Polk nem ismert. Egy marylandi lakást pedig feldúltak és tönkretettek a házfoglalók, mire a tulajdonosok hazaértek a nyaralásból: az ágyban hevertek és agresszívan ellenálltak, amikor el akarták őket zavarni. Az egyikük megkérdezte a hazatérő háziasszonytól: „Hát, te ki vagy?”

Kapcsolódó tartalom

Szélsőbaloldaliak és anarchisták állnak a háttérben

A műsorban az is elhangzott: gyakran előfordul, hogy hajléktalanok beköltöznek egy-egy elhagyott lakásba, és ott felelőtlenségük miatt tűz keletkezik, majd a tűz átterjed a szomszédos lakásokra vagy ingatlantokra is.

A műsorban az egyik kárvallott elmondta, hogy

miután a különleges rendőri erőknek, az úgynevezett SWAT-nak sikerült végre kiürítenie a házfoglalók által megszállt ingatlanát a múlt hónapban, az elkövetők azóta visszatértek,

és újra feltörték a zárakat.

Kapcsolódó tartalom

A házfoglalás gyakori az Egyesült Királyságban, de előfordul Dániában vagy a Benelux államokban is. A háttérben gyakran – a drogmaffiák mellett – szélsőbaloldali vagy anarchista szervezetek is megtalálhatók, amelyek jogi segítségnyújtással és a médiában megjelenő, a házfoglalók mellett kiálló cikkek, filmek megjelenítésével bátorítják ezeket a gyakran bűnöző elemeket.

Kiemelt kép: Viktoriánus és Edward-stílusú házak a San Franciscó-i Alamo Square parkban (Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo)

Ajánljuk még