Időjárás

Villámok csaphatnak le az ország egyik felére, mutatjuk, melyikre

Papp Dániel: A közmédia a hitelesség, a tényszerűség bázisa a magyar hírpiacon

A közmédia a hitelesség, a tényszerűség bázisa a magyar hírpiacon, hitvallása a folyamatos innováció, a fejlődés – jelentette ki Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója Brüsszelben, az MTVA képviseleti irodájának megnyitóján kedden.

Hangsúlyozta: „világunk jövőjét meghatározó események” zajlanak ebben az évtizedben. Béke vagy háború, szankciós politika vagy tárgyalásos megállapodás, konfliktuskeresés vagy racionális kompromisszumkötés, központi állam vagy nemzetek Európája. Ezek azok a kérdések, amelyeket jelenleg az európai országok és az unió irányítói vitatnak meg egymással, köztük Magyarország vezetői is.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelte: az elmúlt évtizedben Magyarország az egyik legaktívabb állammá vált a regionális, az uniós az európai és a globális politika terén. Ennek az aktív politizálásának Brüsszel az egyik központja. „Itt zajlanak az előbb említett viták, az egyeztetések és itt születnek a gyermekeink jövőjét befolyásoló döntések” – fogalmazott.

A magyar közmédia elemi kötelessége, hogy minden Magyarországot érintő eseményről tudósítson, felületein megszólaltassa az érintetteket. Hitvallása a folyamatos innováció, a fejlődés. Ezért kreatív erőfeszítéseket kell tennie, hogy a magyar társadalom első kézből, a leggyorsabb, legpontosabb tájékoztatást kapja az őket érintő eseményekről – mondta. „Ezért is döntöttünk úgy, hogy médiaközpontot hozunk létre Brüsszelben, mely a hírügynökségi, a rádiós, televíziós és internetes felületeinket hírekkel kiszolgáló stáb bázisa lesz” – fogalmazott.

Az iroda létrehozása szimbolikus lépés is egyben, megmutatja, ahogyan hazánk is kiemelten fontos európai ország, úgy a magyar közmédia is megkerülhetetlen, immáron nemcsak Magyarországon, hanem Európában is

– mondta az MTVA vezérigazgatója.

A megnyitón Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója azt mondta, a magyar közmédia brüsszeli képviseleti irodájának megnyitása előre tekintés, hiszen egy év múlva ilyenkor már az „utolsó simításokat” végzi Magyarország a 2024 júliusától fél éven át tartó magyar uniós elnökség előkészületein.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) brüsszeli képviseleti irodája az ünnepélyes megnyitás napján (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Kiemelte: az Európai Unió Tanácsának féléves magyar elnöksége nagy lehetőség és kihívás a politikai döntéshozók számára, ahogy kihívás és felelősség egyúttal a média munkatársainak is, hiszen kiemelt figyelmet biztosít a feladatot ellátó tagállamnak Európán belül és kívül. Az újságíróknak az eddigieknél, a szokásosnál is több lesz a feladata, a brüsszeli médiaközpont ebben lesz segítségükre, magas színvonalú munkájukhoz biztos hátteret nyújtva – mondta.

Minden fontos tárgyalásnál, döntésnél, tájékoztatásnál ott lesznek a tudósítóink, felkészülten, tájékozottan, magas szakmai színvonalon, hogy kiszolgálják a nyilvánosság híréhségét

– fogalmazott Altorjai Anita, majd hozzátette: különösen fontos ez egy olyan világban, ahol a közösségi média és az ellenőrizhetetlen források tömegesen generálják a megbízhatatlan információkat.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) brüsszeli képviseleti irodája az ünnepélyes megnyitás napján (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Kovács Tamás Iván, Magyarország belgiumi és luxemburgi nagykövete beszédében kiemelte: a magyar közmédia irodája egy olyan városban létesül, amely fontos helyszíne a Magyarországot érintő nemzetközi történéseknek. „Brüsszelben jelen kell lenni” – fogalmazott.

Az MTVA az irodanyitással fontos bázist teremt a brüsszeli szövevényes hírvilágban és mindezt egy különösen fontos időszakban teszi: Magyarország másfél év múlva az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét tölti be.

„Az elnökségnek kijáró figyelem lehetőséget ad arra, hogy Magyarország ne csak a viták részeseként jelenjen meg, hanem mint ország önmagáért kerüljön fel arra a bizonyos térképre egy kevésbé komor színárnyalatban” – fogalmazott.

A következő másfél-két év tehát mind az uniós, mind a kétoldalú kapcsolatokban, mind pedig a brüsszeli sajtómunkában az évtized legintenzívebb időszakának ígérkezik – tette hozzá a brüsszeli magyar nagykövet.

Ajánljuk még