Időjárás

Kettészakad ma az ország – térképen mutatjuk, milyen idő várható

Megnyílt a Közmédia központ Brüsszelben

Megnyílt a Közmédia Központ Brüsszelben. A legmodernebb technológiákkal és eszközparkkal felszerelt irodában mostantól az MTI, az M1, a Kossuth Rádió és a hirado.hu munkatársai dolgoznak. Az iroda adottságai kiváló lehetőséget nyújtanak a tudósítók munkájának megkönnyítésére, ezáltal a közmédia nézőinek és hallgatóinak még magasabb színvonalú kiszolgálására.

Élő adáshoz készültek a MTVA brüsszeli munkatársai kedd délelőtt, ugyanis a közmédia új műsort indít Uniós Percek címmel az M1-en. Vagyis mostantól minden hétköznap a deles híradóban élőben számolunk be a legfrissebb Uniós hírekről, vitákról, döntésekről és azok hátteréről – közölte az M1 Híradó.

Ehhez pedig a közmédia megnyitotta brüsszeli képviseleti irodáját. Az MTVA munkatársai a 21. század követelményeinek megfelelő, modern technikai háttér és infrastruktúra mellett dolgozhatnak az unió központjában.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt fontosságú, hogy a közmédia fejlődjön, haladjon a korral, illetve a hírekről elsőként, pontosan és hitelesen számoljon be” – mondta az MTVA vezérigazgatója Brüsszelben. Papp Dániel hangsúlyozta:

a cél, hogy a tudósítók megmutassák a döntések hátterét is és a magyar közmédia megkerülhetetlen legyen Brüsszelben is

„Ez most egy olyan jelentős ugrás lesz, hogy látni fogja az unió és a képviselői, hogy mi egy irodával tényleg komolyan gondoljuk ezt a munkát. És szeretnénk azt, hogy innentől kezdve is bármikor a rendelkezésünkre álljanak, hiszen látják, hogy egy országot látunk el, információkkal, frissiben, azonnal. Tehát, amit ők elmondanak, nekünk azt biztos, hogy tíz, legalább tíz, ha nem tizenötmillió magyar fogja figyelni” – hangsúlyozta Papp Dániel.

Az MTVA már a 2024-es EP választásokra, illetve a magyar soros elnökségre készül a tudósítói hálózat megerősítésével” – jelentette ki a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Altorjai Anita úgy fogalmazott: az uniós elnökség kiváló lehetőség

Magyarország számára, hogy az általa fontosnak tartott uniós témákat napirenden tartsa, és közös álláspontot alakítson ki a tagállamok számára.

A vezérigazgató hangsúlyozta: a közmédia munkatársai eddig is és ezután is állni fogják a sarat.

Altorjai Anita az MTVA brüsszeli tudósító központjának megnyitóünnepségén (Fotó: MTI/ Balogh Zoltán)

„Nagyon sok feladata lesz tehát a magyar közmédiának. A soros elnökséget Magyarország pont akkor veszi át amikor az unió vezetőket fog választani a képviselők közül. Tehát temérdek a feladat, nagyon nagy a kihívás, pláne egy olyan világban, amikor nagyon sok az olyan információforrás, ami ellenőrizetlen, ami a közösségi médián úgy terjed, hogy nem ellenőrzött a forrás” – szögezte le Altorjai Anita.

Brüsszel nem csak az Európai Unió székhelye, hanem médiaközpont is, ahol a magyar közmédiának is helye van, méghozzá azért, hogy tájékoztassa a világ magyarságát és a magyar uniós és külpolitikai álláspont ne csak negatív színben jelenjen meg” – közölte Magyarország brüsszeli nagykövete. Kovács Tamás István kiemelte:

a következő 1,5-2 év az egyik legintenzívebb időszak lesz az uniós politikában.

„Magyarország kevesebb mint másfél év múlva az EU tanácsának elnöki tisztét tölti be, így az itteni történések a szokásosnál is nagyobb figyelemre tartanak számot az otthoni közvéleményben is. Az itteni közvélemény – ha lehet ilyen egyáltalán – pedig még fokozottabban figyel majd Magyarországra” – fejtette ki.

A magyar közmédia kiterjedt tudósítói hálózattal rendelkezik. A világ 18 országában csaknem 30 tudósító dolgozik. Viszont a brüsszeli képviseleti iroda az első, ahol az M1, az MTI, a Kossuth Rádió és a hirado.hu munkatársai együtt dolgozhatnak. Brüsszelben az MTVA mellett csak a brit BBC és a német ARD tart fent képviseleti irodát.

Ajánljuk még