Aktuális

Tizenhét tüzérségi lőszer került elő egy társasház kertjéből

Kitiltottak egy szélsőjobboldali dán politikust a Korán elégetésének terve miatt Nagy-Britanniából

Nem utazhat be Nagy-Britanniába Rasmus Paludan dán szélsőjobboldali pártvezető, aki egy angliai városban a Korán egy példányát akarta elégetni.

Paludan, a Kemény Vonal nevű dán radikális jobboldali szerveződés alapítója és vezetője – akinek svéd állampolgársága is van – szerdán, a Ramadán kezdetén akarta elégetni az iszlám szent könyvét az észak-angliai Wakefield városának főterén.

Kapcsolódó tartalom

A tervet a hétvégén saját maga jelentette be a Twitter portálon.

Tom Tugendhat, a brit belügyminisztérium nemzetbiztonsági államtitkára azonban hétfőn a londoni alsóháznak küldött tájékoztatásában közölte, hogy a tárca figyelmeztetőlistára helyezte Paludant és megtiltotta beutazását Nagy-Britanniába.

Az ügyet előzőleg Simon Lightwood, Wakefield munkáspárti képviselője vetette fel sürgősséggel a londoni parlamentben. Lightwood hangsúlyozta beterjesztésében, hogy Paludan tervezett wakefieldi látogatásának egyetlen és kifejezett célja a Korán nyilvános elégetése.

Az ellenzéki brit politikus kiemelte, hogy Paludant Dániában szabadságvesztésre is ítélték gyűlöletkeltő és rasszista kijelentéseiért.

Kapcsolódó tartalom

Válaszában Tugendhat közölte, hogy Paludannak nem engedik meg a belépést Nagy-Britanniába, mivel beutazása nem szolgálná a közjót.

Rasmus Paludan már januárban is elégette a Korán egy példányát egy tüntetésen, amelyet Törökország stockholmi nagykövetsége közelében tartottak, tiltakozásul a svéd NATO-csatlakozásról Ankarával folytatott tárgyalások ellen

Ajánljuk még