Aktuális

Tizenhét tüzérségi lőszer került elő egy társasház kertjéből

Kiszabadult a börtönből egy Twitter-üzenetek miatt elítélt amerikai-szaúdi állampolgár

A szaúdi hatóságok kiengedték kedden a börtönből azt a szaúdi-amerikai kettős állampolgárt, akit rendszerkritikus Twitter-üzenetei miatt ítéltek el.

Családja szerint a 72 éves Saad Ibrahim Almadi ellen az utazási tilalom továbbra is érvényben van, így a férfi jelenleg Rijádban tartózkodik.

Almadi fia, Ibrahim a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy apja ellen minden vádat ejtettek, és most az utazási tilalom feloldásáért küzdenek.

Almadi az Egyesült Államokban tett közzé a szaúdi rezsimet bíráló üzeneteket, bár fia szerint csupán „mérsékelt bírálatokról” volt szó. Almadit 2021 novemberében vették őrizetbe, amikor két hétre Szaúd-Arábiába utazott, és tavaly októberben ítélték el a többi között terrorizmus finanszírozásának, valamint zavargás szításának vádjával. A bíróság előbb 16 év börtönbüntetést szabott ki rá, majd az ítéletet a fellebbviteli bíróság 19 évre módosította.

Fia korábban a sajtónak azt mondta, hogy apját az őrizet során meg is kínozták.

Almadi ügyében Joe Biden amerikai elnök is szót emelt tavaly júliusi szaúd-arábiai látgatása során, szaúdi emberi jogi aktivisták szerint pedig a férfi kiszabadulása Washington Rijádra gyakorolt nyomásának a következménye.

Szaúd-Arábiában nem először ítéltek el valakit a közösségi médiában közzétett megjegyzései miatt: korábban két szaúdi nőt ítéltek 45, valamint 35 év börtönbüntetésre, ők a vád szerint arra használták az internetet, hogy megzavarják a társadalmat.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még