Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Zavargások törtek ki a francia kormány elleni bizalmatlansági indítványok elbukása után

Incidensekkel kísért spontán tiltakozások voltak hétfő este több francia nagyvárosban, miután a nemzetgyűlés nem szavazta meg a kormány megbuktatását célzó két bizalmatlansági indítványt, amelyeket a nyugdíjreform parlamenti szavazás nélküli elfogadását követően terjesztett be az ellenzék.

A fiatalokból álló kisebb-nagyobb csoportok országszerte kukákat borogattak és gyújtottak fel, barikádokat emeltek, és megdobálták a helyszínre érkező rendőröket.

Kapcsolódó tartalom

Párizsban először néhány száz ember tiltakozott a radikális baloldali Engedetlen Franciaország képviselőinek kíséretében a nemzetgyűlés közelében található Vauban téren, mielőtt a rendőrség könnygázt vetett be a tömeg oszlatására. Eközben a főváros más pontjairól is jelentések érkeztek arról, hogy fiatalokból álló csoportok kukákat gyújtottak fel és összetűztek rendőrökkel, egyebek mellett az Opéra környékén és a Chatelet térnél.

A francia hírtelevíziók helyszíni tudósításai szerint a tiltakozók bérelhető elektromos rollereket és kerékpárokat borogattak fel, kukákat gyújtottak fel, és macska-egér harcot játszottak a helyszínre érkező rendőrökkel, akik számos alkalommal könnygázt vetettek be.

Éjfélig 142 embert állítottak elő a fővárosban rendőrségi források szerint.

A BFM hírtelevízió rendőrségi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy mintegy 2 ezer fiatal vett részt a párizsi tiltakozásokban.

Az AFP hírügynökség szerint hasonló jelenetek történtek más francia nagyvárosokban is.

Strasbourgban mintegy ezer tüntető gyűlt össze a belvárosi Kléber téren, ahol huhogva és fütyülve fogadták a nemzetgyűlés döntését, majd füstbombákat gyújtottak és azt kiabálták: mi is erőre kapcsolunk. Ezután a tüntetők egy része rongálni kezdett, betörték egy bank bejáratát, kukákat gyújtottak fel, reklámtáblákat törtek szét.

Végtelen undort érzek, ez a demokrácia megcsúfolása, a formájában és a tartalmában is” – idézte az AFP Giampiero Russo tanárt.

Kapcsolódó tartalom

Dijonban kétszázan tüntettek az AFP szerint, többen arcukat eltakarva és kapucniban, miközben azt kiabálták: „utáljuk a rendőrséget”. A tüntetést este 9-kor feloszlatta a rendőrség, két embert előállítottak.

Lyonban mintegy ötszáz fiatal tüntetett a belvárosi Guichard téren, mielőtt megdobálták a rendőröket. Az AFP szerint a város több pontján is gyülekeztek tiltakozó fiatalok, akik közül két embert előállítottak.

Lille-ben is több százan vonultak utcára, és azt skandálták XVI. Lajost lefejeztük, Macronnal újrakezdjük.

Számítottunk arra, hogy ez lesz (a nemzetgyűlésben), de csalódottak és dühösek vagyunk” – idézte az AFP a 26 éves Emma Maest, aki szerint a tüntetések egyáltalán nem érnek véget a parlamenti viták lezárulta ellenére sem.

Nantes-ból is incidensekkel teli tüntetésekről érkeztek hírek, fiatalok dobálták a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak, és tüntetések voltak Rennes-ben, Bordeaux-ban, Limoges-ban, Poitiers-ban, Rouenban és Brestben is.

Az összecsapásokban országszerte 11 rendőr megsérült.

A bizalmatlansági indítványok elutasítása azt jelenti, hogy a nyugdíjreformot a parlament véglegesen elfogadta, annak hatályba lépését a köztársasági elnök hirdeti ki. Emmanuel Macron a tervek szerint néhány napon belül nyilatkozatot tesz a reformról.

Kapcsolódó tartalom

A miniszterelnöki hivatal tudatta, hogy Élisabeth Borne miniszterelnök „a lehető leggyorsabban” a legmagasabb fokú francia közigazgatási hivatalhoz, az államtanácshoz fordul, hogy véleményezze a nyugdíjreform szövegét, amelynek legvitatottabb intézkedése a nyugdíjkorhatár megemelése 62-ről 64 évre.

Január 19. óta nyolc alkalommal szerveztek a szakszervezetek országos tiltakozónapokat százezrek részvételével a nyugdíjreform visszavonását követelve, és most csütörtökre hirdették meg a kilencedik felvonulást, egyúttal a rendbontások elkerülésére kérték a tiltakozókat.

Ajánljuk még