Időjárás

Esővel vonul át a hidegfront, térképen mutatjuk, milyen idő várható

Embervadászat Ukrajnában – éttermekben, piacokon, buszokon szedik össze a férfiakat a toborzók, köztük sok magyart

Folytatódik az embervadászat Ukrajnában – Kárpátalján ugyanis sokan így nevezik azt, ami az utcákon zajlik. A toborzóirodák munkatársai Ukrajna-szerte ellepték a városokat és minden olyan férfit elvisznek, aki hadköteles korban van. Rengeteg magyart is elvittek már a frontra.

Akarata ellenére kényszerítenek a földre a katonák és a rendőrök egy férfit Odesszában – látható egy közösségi médiában megosztott videón. Hiába kiabál ő is és a felesége is, hogy mindez törvényellenes, a férfit így is elszállítják a helyi hadkiegészítő parancsnokságra. A legdurvább felvételek rend szerint a dél-ukrajnai Odesszában jelennek meg a közösségi oldalakon.

Kapcsolódó tartalom

Az éttermeket és az utcákat is ellepték a sorozókatonák Odesszában. Mindent elkövetnek azért, hogy minél több hadköteles férfit szedjenek össze.

A férfiakat sok esetben a családtagjaik próbálják megvédeni a túlkapásoktól, több-kevesebb sikerrel.

Kapcsolódó tartalom

Többen a hadkiegészítő parancsnokság gyűjtőpontjáról készítenek felvételeket, amelyeken arra panaszkodnak, hogy törvénytelenül tartják őket fogva. Hasonló esetekről számolnak be az ország más részeiből is. Harkivban például az éjszakai szórakozóhelyeket szállják meg rendszeresen – ilyen esetekről is készültek amatőr felvételek.

A harkivi piacokon is gyakoriak a razziák, amelyek sokszor dulakodással végződnek.

A feltartóztatottak azt kérdezik a toborzóktól: milyen jogon vadásznak a férfiakra az utcán. A menetrend szerinti járatokon utazó férfiak sem ússzák meg a behívót. Egy ternopili mikrobuszról

még úgy is letessékelték az egyetlen férfit, hogy jelezte: épp a kórházba tart és vannak orvosi igazolásai.

A katona ennek ellenére azt mondta neki: mindaddig nem engedi tovább a járatot, amíg a férfi le nem száll a buszról.

Kapcsolódó tartalom

A férfiak – tartva a besorozástól – a legtöbbször nem merik szóvá tenni a hatóságok túlkapásait. Ezért gyakran a nők teszik meg mindezt a közösségi oldalakon.

Irpiny városában mindennap, már reggeltől behívókat osztogatnak. Több autóval szállnak ki az elvtársak a helyszínekre, mappákkal járkálnak a kezükben, és osztogatják a behívót azoknak, akik munkába tartanak. Kihasználják a lehetőséget, míg azok a dugóban állnak. Felmerül a kérdés, hogy miért éppen Irpinyt szabadítják meg a lakóitól? Sok helyen jártam az országban, de sehol nem láttam ennyi toborzót” – mondta felháborodva egy Kijev megyei nő.

Kapcsolódó tartalom

Egy munkácsi felvételen egy férfit igazoltatnak az egyenruhások, majd egy mikrobuszhoz kísérték, ahonnan a katonai hivatalba vitték.

Sokak szerint embervadászat az, ami most zajlik Ukrajnában.

A 18 és 60 év közötti ukrán férfiak ugyanis hadkötelesek, vagyis, ha Kijev úgy dönt, bármikor behívhatók harcolni. Akár Kárpátaljáról is.

Folyamatosan jelennek meg új felvételek a hadkiegészítő irodák túlkapásairól a Telegram csatornán. Az elmúlt napok legnagyobb országos felháborodását kiváltó videója az volt, amikor a bahmuti lövészárokban éppen szolgálatot teljesítő fiatalembert hívták fel, hogy jelenjen meg a sorozóbizottság előtt, és ne bujkáljon a hatóságok elől. A választ a videó készítői kisípolták.

Kiemelt kép forrása: M1

Ajánljuk még