Aktuális

Tizenhét tüzérségi lőszer került elő egy társasház kertjéből

Megpróbálta elégetni a holttestet a rendőr, majd az áldozat maradványait egy tóba dobta

Súlyos rendszerszintű problémákat és hiányosságokat tárt fel a londoni rendőrségnél végzett átfogó vizsgálat, amelynek eredményét kedden tették közzé.

A 363 oldalas jelentés, amelyet Louise Casey, a brit kormány társadalmi ügyekért felelős különmegbízottja állított össze több mint egyévi munkával, olyan jelenségeket azonosított a Scotland Yard – hivatalos nevén Metropolitan Police (Met) – állományában, mint a rasszizmus, a nőgyűlölet és a homofóbia.

A jelentés szerint ezek a megnyilvánulások intézményi szinten vannak jelen a legnagyobb brit rendőri szervezeten belül.

A tanulmány különösen „mélyen gyökerezőnek” nevezi a Scotland Yard soraiban feltárt rasszizmust és homofóbiát, és megállapítja azt is, hogy a rendőrség vezetői állománya évtizedek óta nem hajlandó tudomásul venni ezt a jelenséget.

A vizsgálati jelentés szerint a londoni rendőrség iránti lakossági bizalmat az is kikezdi, hogy a rendőri állomány összetétele egyáltalán nem tükrözi a tízmilliós brit főváros sokszínűségét.

London lakosságának többsége nem fehér brit etnikai hátterű, a londoniak 20 százalékának nem az angol az anyanyelve, mindeközben a Scotland Yard állományának 82 százaléka fehér, 71 százaléka férfi, és többségük nem is Londonban lakik – áll a jelentésben.

Kapcsolódó tartalom

Louise Casey úgy fogalmaz a tanulmányban, hogy ilyenformán a Met nem is hasonlít a londoniak többségére.

A jelentés számos esetben tárta fel, hogy a szolgálathoz újonnan belépő rendőröket – különösen a rendőrnőket – kollégáik durván megalázó beavatási szertartásoknak vetik alá.

A tanulmány megállapította azt is, hogy a Scotland Yardon belül gyakorlatilag nem léteznek olyan vezetési módszerek, mint a munkaerő-tervezés, nincs stratégiai szintű igény- és képességfelmérés a szervezeten belül, a toborzási tevékenység és a jelöltek szűrése alacsony színvonalú, és nem alkalmas az olyanok távol tartására, akik csak azért akarnak (rendőri) hatalmat, hogy visszaéljenek vele.

Mindemellett nincs a londoni rendőrségnél központi kiképzési nyilvántartás sem, így könnyen előfordulhat, hogy egyes rendőrök olyan feladatokat látnak el, amelyekre nem kaptak kiképzést – áll a vizsgálati jelentésben.

A vizsgálat elvégzésére 2021 októberében adott megbízást a Scotland Yard akkori főparancsnoka, Cressida Dick.

Ennek közvetlen előzménye a közelmúlt legtraumatikusabb bűncselekménye volt, amelyben a Scotland Yard egyik rendőre brutálisan megerőszakolt és meggyilkolt egy fiatal nőt.

Wayne Couzens, aki a Scotland Yard fegyveres diplomáciai védelmi elitalakulatának tagja volt, 2021. március 3-án éjjel, szolgálaton kívül, rendőrigazolványát felmutatva London egyik déli kerületében megállította, megbilincselte és bérelt kocsijába kényszerítette a gyalogosan hazafelé tartó 33 éves Sarah Everardot.

Couzens csaknem 130 kilométert autózott áldozatával, akit a délkelet-angliai Dover közelében, egy elhagyatott helyen megerőszakolt, majd egy övvel megfojtott.

A rendőr a holttestet megpróbálta elégetni, majd az áldozat maradványait egy tóba dobta.

Kapcsolódó tartalom

Couzenst a londoni büntetőbíróság még abban az évben tényleges életfogytiglani börtönre ítélte.

Azóta még egy hasonlóan súlyos bűncselekményre derült fény: egy David Carrick nevű rendőrt, aki szintén a Scotland Yard fegyveres parlamenti és diplomáciai védelmi elitalakulatának tagja volt, a múlt hónapban ítéltek életfogytiglani szabadságvesztésre, miután a vádirat szerint 2003 és 2020 között legalább 24 – de a hatóságok feltételezése szerint valószínűleg ennél sokkal több – alkalommal követett el nemi erőszakot általa elrabolt és gyakran napokig fogva tartott nők ellen.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még