Aktuális

Tizenhét tüzérségi lőszer került elő egy társasház kertjéből

Az EU az Afrikai Unió és az ENSZ a Líbiában tartózkodó migránsok szükségleteinek biztosítását sürgeti

Az Európai Unió, az Afrikai Unió és az ENSZ közös sajtóközleményben azonnali fellépést sürget a Líbiában tartózkodó migránsok és menekültek szükségleteinek és jogaik biztosítására.

Az Európai Unió külügyi szolgálata kedden közzétett közleményében arról tájékoztatott, hogy az EU, az Afrikai Unió és az ENSZ közös munkacsoportja Brüsszelben tartott megbeszélésén a nemzetközi közösség összefogását sürgette a Líbiában tartózkodó migránsok és menekültek ellátása, jogaik biztosítása, valamint annak érdekében, hogy tegyenek lépéseket az életveszélyes tengeri átkelések megelőzésére.

Kapcsolódó tartalom

A nemzetközi közösségnek és a líbiai hatóságoknak együtt kell működniük a Líbiában tartózkodó migránsok és menekültek helyzetének javítása érdekében” – fogalmaztak.

A munkacsoport felszólította a nemzetközi közösséget, hogy támogassa a líbiai hatóságokat az emberkereskedelem és a embercsempészet elleni küzdelemben, különösen a hatékony büntetőeljárási erőfeszítések megkönnyítése révén, valamint támogassák az életveszélyes tengeri átkelések kockázataival kapcsolatos tudatosságnövelést a migrációs útvonalak mentén.

Arra kérik a líbiai hatóságokat, hogy vessenek véget a migránsok és menekültek önkényes fogva tartásának, kezdve a nőkkel és gyermekekkel. Ezzel összefüggésben hangsúlyozták: a munkacsoport készen áll arra, hogy segítse a líbiai hatóságokat a migránsok és menekültek elhelyezésnek biztosításában, valamint a hazatérni vágyók visszatérésében, amelyhez pszichoszociális támogatást és egészségügyi segítséget is nyújtanak.

Megerősítették, hogy fokozni fogják erőfeszítéseiket a migránsokra és menekültekre vonatkozó, nemzetközi normákon és emberi jogokon alapuló, megkülönböztetésmentes jogi és szakpolitikai keretek kidolgozásának további támogatása érdekében, azzal a céllal, hogy megvédjék és megmentsék az embereket Líbiában és a migrációs útvonalak mentén.

Kapcsolódó tartalom

Végezetül elkötelezték magukat amellett, hogy támogatják a líbiai kormány arra irányuló erőfeszítéseit, hogy javítsa a határigazgatást, ugyanakkor előmozdítsa a menekültek és migránsok emberi jogainak teljes körű tiszteletben tartását és a védelmükhöz való hozzáférést – áll az uniós külügyi szolgálat közleményében.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még