Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Szabadon engedtek egy Maliban 2021-ben elrabolt francia újságírót

Szabadon engedték hétfőn azt a francia újságírót, akit csaknem két évig tartottak túszként fogva iszlamista szélsőségesek Maliban – közölte hétfőn a Riporterek Határok Nélkül (RFS) szervezet.

Nagyon örülünk, és mérhetetlen megkönnyebbülést érzünk” – írta az RFS közleményében, amelyben megköszönte az Olivier Dubois szabadon engedése eléréséhez szükséges francia hatósági közreműködést és segítséget.

Dubois a Le Point heti hírmagazin és a Libération napilap újságírója volt túszul ejtése előtt. Az újságírót 2021 áprilisában rabolták el a Mali északnyugati részén fekvő Gao városból, egy olyan régióban, ahol az Iszlám Állammal és az al-Kaidával is szoros kapcsolatban álló erőszakos dzsihadisták garázdálkodnak. 2022 májusában Dubois egy videófelvételen kérte a francia hatóságok segítségét.

A francia külügyminisztérium nem taglalta Dubois szabadon engedésének körülményeit, így azt sem lehet tudni, hogy fizettek-e érte váltságdíjat.

Emmanuel Macron francia elnök Twitter-bejegyzésben jelentette be Dubois szabadon engedését.

Dubois kiszabadulásának hírével egy napon a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága segélyszervezet is bejelentette, hogy két fogvatartott munkatársukat szabadon engedték Maliban. Őket március 4-én rabolták el az ország északi részén.

Az Armed Conflict Location & Event Data Project nevű nonprofit kutatószervezet szerint 2015 óta legkevesebb 25 külföldit és megszámlálhatatlanul sok helyit raboltak el a Száhel-övezetben portyázó dzsihadista szervezetek, amelyek rendszerint váltságdíjat követelnek foglyaikért, és az így befolyt pénzből próbálnak terjeszkedni, valamint finanszírozni műveleteiket.

A kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még