Időjárás

Sapka, sál, kesztyű, télikabát: fagyveszély várható a következő napokban

Szijjártó: Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban

Közösen vásárolna lőszereket Ukrajnának az Európai Unió – erről tárgyaltak hétfőn Brüsszelben az uniós külügyminiszterek. Az egyik javaslat szerint a tagállamok saját készleteikből szállítanának lőszert Ukrajnának, de közös uniós beszerzésről is szó volt. Szijjártó Péter azt mondta: Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban. A külügyminiszter szerint nagy a nyomás a békepárti országokon, de Magyarország továbbra is kitart a béke mellett.

Több mint egy éve dúlnak a harcok Oroszország és Ukrajna között, az összecsapások rendszeresek. Napról napra több az áldozat, megállapodás azonban egyelőre nincs, Moszkva és Kijev nem tud megegyezni.

Az Európai Unió legtöbb tagállama mégsem sürgeti a béketárgyalásokat. Helyette fegyverekkel és katonai eszközökkel támogatja Ukrajnát. Legutóbb Szlovákia jelentette be, hogy az összes MiG–29-es vadászgépét átadja Kijevnek. Németország, Csehország és Lengyelország is küldött már katonai segítséget Ukrajnának.

Közben az EU folyamatosan fogad el újabb és újabb szankciókat Oroszország ellen,

február végén már a 10. csomag volt terítéken.

A nyomás egyre nő rajtunk, bele akarnak sodorni minket a szomszédban zajló háborúba – így jelentette be közösségi oldalán Szijjártó Péter, hogy Brüsszelbe utazik, ahol – ahogy fogalmazott – újabb háborúpárti javaslatok kerülnek az asztalra.

Kapcsolódó tartalom

Egymás után érkeztek a külügyi és védelmi miniszterek a Külügyi Tanács ülésére. A lőszervásárlásokról és az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok fokozásáról egyeztettek. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a megbeszélés előtt azt mondta: az Európai Unió kétmilliárd euró értékben küldene, főként 155 milliméteres tüzérségi lőszereket.

„Lőszert kell biztosítanunk Ukrajnának, gyorsan, nagy mennyiségben és minél olcsóbban”

– szögezte le Josep Borrell.

A német külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy az EU-ban közös erőfeszítésre van szükség Ukrajna mellett. „Nemcsak a szállításokra kell összpontosítanunk, amelyeket mi, európaiak együtt tudunk koordinálni, hanem a közös gyártásra is” – fogalmazott Annalena Baerbock.

Kapcsolódó tartalom

Az első javaslat szerint az Európai Békekeretből egymilliárd euró értékben finanszíroznák, hogy a tagállamok a saját készleteikből tüzérségi lőszereket szállítsanak Ukrajnának. A második javaslat arra vonatkozik, hogy az EU a közösen beszerzett lőszerekből minél többet adjon át Kijevnek, szintén egymilliárd euró értékben. Hazánk mindkettőre nemet mondott.

Kapcsolódó tartalom

„Magyarország nem vesz részt a lőszerszállításban” – fogalmazott a külügyminiszter az ülés szünetében. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy

Magyarország ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát, hogy így tegyen.

Magyarország nem szállít fegyvert ebbe a háborúba, nem is fogunk fegyvert szállítani, mi békét akarunk, és ezért azt várjuk a nemzetközi közösségtől, hogy tartózkodjon minden olyan lépéstől vagy döntéstől, amely hozzájárulhat a háború időbeli vagy földrajzi kiterjedéséhez”.

Szijjártó Péter hangsúlyozta:

háborús hangulat uralkodik Brüsszelben, és egyre nő a nyomás azokon az országokon, amelyek a békét szorgalmazzák.

A miniszter leszögezte, hogy a kormány kitart, és a globális többség részeként a béke mellett fog érvelni.

Kapcsolódó tartalom

A Külügyi Tanács hétfői ülésével a hazai és a nemzetközi sajtó is foglalkozott: A Magyar Nemzet arról írt békeprojektből fegyverközvetítővé válhat az Európai Unió.

A lap a Politico brüsszeli hírügynökség cikkét szemlézve rámutat: egy ilyen mértékű közös fegyvervásárlás jelentős szintlépés lenne az integráció számára, amely évtizedekkel ezelőtt éppen a béke megőrzésének érdekében jött létre. Szakértők közben rámutatnak, hogy a közös lőszerbeszerzéssel bármelyik pillanatban eszkalálódhat a háború, hiszen a fegyverszállításokkal az Európai Unió gyakorlatilag hadviselő féllé válik.

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még