Időjárás

Sapka, sál, kesztyű, télikabát: fagyveszély várható a következő napokban

Három nap Moszkvában: a kínai békejavaslatról is tárgyal Putyin és Hszi Csin-ping

Háromnapos állami látogatásra érkezett hétfőn Moszkvába a kínai államfő. A nemrég újraválasztott Hszi Csin-ping az ukrajnai háború kitörése óta először utazott Oroszországba, hogy személyesen tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A két ország stratégiai együttműködéséről tárgyalnak majd, de a Kína által nemrég kidolgozott békepárti javaslatról is szó lesz.

 

A kínai elnök gépe hétfő kora délután szállt le Moszkvában. Hszi Csin-pinget katonai tiszteletadás mellett fogadta az orosz miniszterelnök-helyettes vezette diplomáciai delegáció a vnukovói nemzetközi repülőtéren.

A kínai elnöknek ez az első külföldi útja azóta, hogy március 10-én harmadszor is a Kínai Népköztársaság elnökévé választották. 2013-as hatalomra kerülése óta kilencedik alkalommal jár Moszkvában. A mostani látogatását mégis különleges figyelem övezi, elsősorban az ukrajnai háború miatt.

Kapcsolódó tartalom

Moszkvában már napok óta készültek a kínai elnök érkezésére. Óriáskivetítőkön, kétnyelvű feliratok köszöntötték Hszi Csin-pinget a városba vezető főút mentén.

Kapcsolódó tartalom

A Kreml pénteken adott először hírt a kínai elnök háromnapos látogatásáról. Akkor azt mondták:

a találkozó elsődleges célja a két ország közötti gazdasági és partnerségi kapcsolatok mélyítése, de a Kreml szóvivője elismerte, hogy a kínai békekezdeményezésről is tárgyalnak.

A tervben említett témákról is szó lesz az Ukrajnával kapcsolatos eszmecsere során, mert Ukrajna kérdése biztosan napirendre kerül. Putyin elnök részletes és átfogó képet ad majd a helyzetről, hogy Hszi elnök első kézből tájékozódhasson az orosz álláspontról” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

(Fotó: MTI/EPA)

Vlagyimir Putyin hétfő délután kötetlen, négyszemközti eszmecserén fogadta a kínai elnököt. A két vezető kedves barátként üdvözölte egymást a Kremlben.

Kapcsolódó tartalom

Átfogó, stratégiai együttműködés van közöttünk. Ez a partnerség az alapja az országink közötti együttműködésnek” – mondta a kínai elnök, aki meggyőződésének adott hangot, hogy a 2024-ben esedékes szavazáson újraválasztják Putyin elnököt az oroszok. A kínai elnök hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin erős vezetésének köszönhetően Oroszország sokat fejlődött.

Beszélni fogunk az önök békekezdeményezéséről is, amelyet tisztelettel fogadtunk

– szögezte le még a találkozó elején az orosz elnök.

Kapcsolódó tartalom

Peking a háború kitörésének egyéves évfordulóján egy 12 pontos békejavaslattal állt elő. A tervben – egyebek mellett – javaslatot tettek a Moszkva és Kijev közötti tárgyalások újrakezdésére, a szuverenitás és a területi integritás tiszteletben tartására, valamint a további eszkaláció megakadályozására. A javaslat mögé a magyar miniszterelnök is beállt.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép forrása : MTI/EPA

Ajánljuk még