Időjárás

Sapka, sál, kesztyű, télikabát: fagyveszély várható a következő napokban

Csaknem hatszáz migránssal szemben intézkedtek a hatóságok a hétvégén, a Balkánon folyamatos az utánpótlás

Csaknem hatszáz illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a hatóságok a hétvégén, a múlt héten pedig közel ezerháromszázzal szemben – az adatokat a rendőrség közölte. Szerbiában egyre több a migráns, a legtöbben az erdőkben húzzák meg magukat. A magyar határzár miatt mostanában egyre inkább Bosznia irányába indulnak tovább.

 

Halomban áll a szemét Szabadka mellett, az úgynevezett makkhetesi erdőben. Rengeteg sörösdoboz hever a földön, leginkább ott, ahol sátrat vertek az illegális bevándorlók. Hónapok óta siralmasan néz ki a környék.

A migránsokat hiába gyűjtik be a hatóságok az észak-bácskai határövezetből, mindig visszatérnek, és érkeznek újak is.

Az M1 tudósítói szerint folyamatos az utánpótlás a Balkánon.

„Legutóbb szerdán gyűjtötték be a migránsokat a Szabadka környéki erdőkben és a városban. Akkor száznyolcvan illegális bevándorlót szállítottak el távolabbi szerbiai befogadóközpontokba. Azóta ismét kezd megtelni a makkhetesi erdő, a helyiek elmondása szerint a taxisok folyamatosan hozzák őket vissza az erdőbe” – számolt be róla az M1 helyi tudósítója.

Kapcsolódó tartalom

A legtöbben taxikkal vitetik magukat Belgrádból Szabadkára. Az sem ritka, hogy akár húsz autót is megtöltenek egy nap. Az M1 úgy tudja: a taxisok többsége is részt vesz az embercsempészetben.

Gyorsan megtelnek a befogadóközpontok is. Egy szabadkai táborban a hétvégén nagyjából kétszázan voltak.

A többség marokkóinak vallotta magát. Németországba tartanak, azt remélik, hogy ott majd segélyt kapnak, amiből támogatni tudják a családjukat.

Több migráns már többször is megpróbált átjutni a magyar biztonsági határzáron: sikertelenül.

„Megpróbáltam. De ott vannak a rendőrök. Pontosabban sok volt a rendőr a határon. Senki nem segít, egyedül próbálkozom” – mondta az egyik migráns.

Horgoson sem jobb a helyzet: ott a házakat sem kímélték a migránsok: elhagyatott épületekben húzzák meg magukat, és hatalmas szemetet hagynak maguk után. A lakatlan házakat az önkormányzat inkább lebontatja, hogy a migránsoknak ne legyen búvóhelyük. Az ilyen akció után most valamivel kevesebben vannak Horgoson.

Kapcsolódó tartalom

Nincs egy nyugodt percük a migránsoktól a környékbelieknek sem. A martonosi helyi közösség tanácselnöke, Horváth Gergely a Híradónak azt mondta: a faluba csak ritkán mennek be, de olyankor mindig agresszívak.

Szerbiába déli irányból érkeznek a bevándorlók a balkáni útvonalon. Legfeljebb néhány hétig maradnak, és mennek tovább Magyarország vagy Bosznia felé. A magyar–szerb határt azonban kerítés védi, így egyre többen próbálnak meg Bosznia-Hercegovinába átjutni. Onnan ugyanis már fizikai akadályok nélkül juthatnak be az Európai Unióba, és szabadon mehetnek tovább Nyugat-Európába.

A kiemelt kép illusztráció. 

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még