Időjárás

Sapka, sál, kesztyű, télikabát: fagyveszély várható a következő napokban

A CNN szerint az amerikaiaknak sikerült „ráijeszteniük” Kínára, így az várhatóan nem ad majd fegyvereket Oroszországnak

| Szerző: hirado.hu
A két nagyhatalom vezetőjének találkozójával élénken foglalkozik az amerikai média, sokan latolgatják a két ország közötti várható megállapodások körvonalait. A CNN külpolitikai elemzője szerint nem valószínű megállapodás a katonai eszközökről, mivel Peking túlságosan tart a kilátásba helyezett szankcióktól, ezért várhatóan csak az energetikai együttműködés elmélyítése kerülhet terítékre.

 

Háromnapos állami látogatásra érkezett Oroszországba hétfőn Hszi Csin-ping kínai elnök-pártfőtitkár. Az esti, Vlagyimir Putyin államfővel tartandó négyszemközti találkozón és közös vacsorán a kétoldalú viszony és a nemzetközi politika kulcsfontosságú, legérzékenyebb kérdéseit fogják megvitatni, köztük az ukrajnai konfliktust. A Kreml tisztviselői szerint a két vezető fontos dokumentumokat írhat alá, melyek elmélyítik a kapcsolatokat és megszilárdítják a gazdasági együttműködést.

Ennek kapcsán a CNN arról ír, hogy Putyin fegyvereket, lőszert, valamint drónokat készül beszerezni Kínától – „ez azonban nehezen fog menni”.

Kapcsolódó tartalom

Hszi eddig kényesen ügyelt arra, hogy ne minősíthessék egyértelműen oroszbarátnak Kínát, ugyanakkor nem volt hajlandó nyilvánosan elítélni az ukrajnai háborút, továbbá a Nyugatot hibáztatta Oroszország provokálásáért.

Eközben erősítette a gazdasági kapcsolatokat úgy, hogy figyelt arra, ne nyújtson „halálos” katonai segítséget Moszkvának.

A CNN nyomozása feltárta, hogy egy kínai állami tulajdonú hadiipar cég 2022-ben helikopter-alkatrészeket és levegő-föld rádióberendezéseket küldött Oroszországnak, de ezek nem számítanak „halálos fegyvereknek”.

Washington hetek óta állítja, hogy Peking katonai segítségnyújtást fontolgat, ezért az amerikai külügyminisztérium szankciók életbe léptetésével fenyegette meg Kínát, valamint igyekezett ezekhez megnyerni európai szövetségeseit is.

Kapcsolódó tartalom

A kínaiak ugyanakkor nem sok jelét adták annak, hogy fegyverek átadásán gondolkoznának, sőt,

a háború egyéves évfordulójára 12 pontos béketervvel álltak elő, melyben egyebek mellett szerepel a Moszkva és Kijev közötti tárgyalások újrakezdése, a szuverenitás és a területi integritás tiszteletben tartása, valamint a további eszkaláció megakadályozása is.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerint a javasolt tűzszünet egyenlő az orosz hódítás ratifikálásával, ami lehetővé teszi, hogy az orosz csapatok a helyükön maradjanak, és megszállva tartsák Ukrajna egy részét.

Kapcsolódó tartalom

A CNN megjegyzi, a kínai elnök egyfajta közeledést tett Ukrajna felé is, amikor lehetővé tette, hogy a kínai külügyminiszter ukrán kollégájával egyeztessen, béketárgyalásokat sürgetve. „Vajon Hszi a Putyinnal való találkozója után felkeresi Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is?” – teszi fel a kérdést az amerikai lap.

Szerintük az orosz elnök a katonai eszközökön kívül kínai microchipeket is szeretne, ugyanis a nyugati szankciók hatására az orosz hadiipar akut chiphiánnyal küzd, Kína pedig vezető gyártója ezeknek.

Ugyanakkor Peking vélhetően nem fog kötélnek állni egyik területen sem, mivel túlzottan fél az amerikai (és európai) szankcióktól, melyek leválasztanák az országot a nyugati piacokról – véli a CNN szakértője.

Ez azt jelentené, hogy az amerikai „ráijesztés” működik.

Abban mindenesetre egyetértés mutatkozik mind orosz, mind kínai résztől, hogy az Egyesült Államok dominálta világrendnek, illetve az USA katonai és gazdasági hegemóniájának meg kell szűnnie.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin)

Ajánljuk még