Aktuális

Élő adásban ájult el a meteorológus

Több kínai életét vesztette a Közép-afrikai Köztársaságban, egy aranybánya elleni rohamban

Felkelők rohamoztak meg vasárnap egy kínai üzemeltetésű aranybányát a Közép-afrikai Köztársaságban, kilenc kínai állampolgár vesztette életét és ketten megsebesültek – közölték a helyi hatóságok.

A támadás mindössze napokkal azt követően követték el, hogy fegyveresek három kínai állampolgárt hurcoltak el az ország Kamerunnal közös határa közelében. A történtek nyomán Faustin Archange Touadéra elnök Kínába utazott a befektetők megnyugtatására.

Kapcsolódó tartalom

A néhány napja megnyitott Chimbolo aranybányát a kora reggeli órákban érte támadás. A fegyveresek gyorsan legyűrték az őrszemélyzetet és tüzet nyitottak – ismertette Abel Matipata, a közeli Bambari település polgármestere.

„A kormánynak nehezére esik bizonyítani, hogy képes megvédeni a közép-afrikai lakosokat és az országban élő külföldieket” – mondta Ange Morel Gbatangue, Bambari egyik lakosa.

Bár eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett elkövetőként, sokan a Hazafiak Szövetsége a Változásért nevű, térségben működő lázadószervezetet hibáztatják, amely Francois Bozizé elnökkel áll szövetségben.

A Közép-afrikai Köztársaságban 2012 végén az ország északkeleti, muszlim többségű térségéből származó Séléka milíciaszövetség tagjai elfoglalták Banguit, és megbuktatták a keresztény Francois Bozizé elnököt, polgárháborút robbantva ki az országban.

A Séléka ellen anti-Balaka néven keresztény milíciaszövetség alakult, amely azonban a Sélékához hasonlóan később számtalan fegyveres csoportosulásra töredezett.

A 2019-ben aláírt, történelmi jelentőségű békemegállapodás ellenére az aranyban és gyémántban gazdag ország területének nagy részét továbbra is milíciák uralják, hátráltatva az ásványkincsek kitermelését. 2020-ban két kínai vesztette életét, amikor helyi lakosok fellázadtak egy kínai üzemeltetésű bánya ellen Sosso Nakombóban. 2018-ban pedig három kínait öltek meg feldühödött lakosok, amiért egy helyi vezető életét vesztette egy hajóbalesetben, amikor kínai vájárokat kísért egy bányához. A biztonsági kihívások ellenére az országban több kínai vállalat is működik.

A kiemelt kép illusztráció. 

Kapcsolódó hírek

Új front: orosz-francia proxy-háború Afrikában?
Franciaország kivonja katonai erőit Burkina Fasoból. Sajtóbeszámolók szerint a francia csapatokat „mindenhonnan elűzi az orosz Wagner-csoport és a helyi erők”. Nem ez az első hasonló eset: korábban más afrikai országokból kellett távoznia a francia hadseregnek. Eközben Moszkva és Peking közben sorra megerősíti pozícióit a fekete kontinensen.
Külföld
Macron: Elmúlt a „Francia Afrika” kora
Elmúlt a „Francia Afrika” kora, és Franciaország immár „semleges tárgyalópartner” a kontinensen – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Gabonban, négynapos közép-afrikai látogatása első napján.
Külföld

Ajánljuk még