Fontos

Frontex: Minden irányból nőtt az Európára nehezedő migrációs nyomás

Putyin a Krímbe, Mariupolba és az ukrajnai orosz vezérkarhoz is ellátogatott a hétvégén

| Szerző: hirado.hu
Először látogatott az oroszok által megszállt ukrán területre Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök Mariupolban járt a szombat esti és éjjeli órákban. Megnézett több létesítményt, nevezetességet, a háború okozta károkat, valamint a helyreállítási munkálatokról is egyeztetett helyi politikusokkal, de találkozott civilekkel is. Az államfő szombaton a Krímben tett váratlan látogatást, abból az alkalomból, hogy Oroszország kilenc évvel ezelőtt csatolta el Ukrajnától a félszigetet egy vitatott helyi népszavazás után.

Váratlan vendég érkezett az oroszok által megszállt Mariupolba vasárnap reggel. Az orosz állami televízió beszámolója szerint Vlaigymir Putyin elnök maga vezette azt az autót, amivel a földig rombolt városba érkezett. A helyszínen a miniszterelnök-helyettes fogadta, aki beszámolt a helyreállítás állásáról.

Vita volt arról, hogy helyreállítsuk-e a városközpontot, végül úgy döntöttünk, hogy helyreállítjuk. Az év végéig végzünk legalább a homlokzatok újjáépítésével”– ígérte Marat Husznullin miniszterelnök helyettes.

Kapcsolódó tartalom

Az oroszbarát szeparatisták már 2014-ben igyekeztek elfoglalni a várost, de akkor az Azov zászlóaljnak sikerült visszavernie a támadást. Múlt évben is ők látták el jelentős részben a város védelmét.

Mariupol védői több hónapig tartották magukat.  A várost közben az orosz hadsereg a földig rombolta. Az egykor félmilliós város lakosságának többsége elmenekült. Most mintegy százeren élhetnek a romok közt, azt pedig senki sem tudja pontosan, hány embert temettek a tömegsírokba.

Az orosz elnök a Krímből érkezett Mariupolba. Ott a félsziget Oroszországhoz csatolásának kilencedik évfordulójára érkezett. A helyi hatóságok pedig hangsúlyozzák, hogy a Krím már Oroszország része, és az is marad.

Miénk lesz a győzelem, mert mi vagyunk a legerősebb, leghatékonyabb és legsiekeresebb ország a világon, ahol a legigazságosabb emberek élnek” – jelentette ki az elnöki fogadáson a félsziget oroszok által kijelölt kormányzója. Az ukrán vezetésnek pedig azt üzente: ne is hitegessenek senkit azzal, hogy egyszer visszafoglalják a Krímet.

Kapcsolódó tartalom

Szevasztopolban egy iskolát is meglátogatott Vlagyimir Putyin – ott az ígérték neki, hogy hatalmas múzeumot építenek majd, ahol bemutatják a Krím kapcsolatát Oroszországgal.

Mariupol után az orosz elnök Rosztov-na-Donuba utazott, hogy találkozzon az ukrajnai háborút irányító vezérkarral. Az orosz hadvezetés jelentései szerint minden a tervek szerint halad.

Azt az Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy súlyos harcok folynak Kelet-Ukrajnában.

Minden egyes nap megköszönöm Bahmut minden védőjének, amit értünk tesznek. Azzal, hogy védik a Donbansz-t, szavatolják Ukrajna és egész Európa biztonságát” – üzente a védőknek az ukrán elnök. Vezérkarának jelentései szerint az orosz támadás kifulladóban van Bahmut térségében, ezért továbbra sem látnak okot arra, hogy visszavonuljanak a városból.

Kapcsolódó tartalom

Ez azt jelenti, hogy az orosz téli offenzíva eddigi egyetlen eredménye egy békeidőkben tízezeres kisváros – Szoledar – elfogalalása, miközben az orosz hadseregnek egyetlen frontszakaszon sem sikerült áttörést elérnie.

Egyelőre nem látszik a következménye a Nemzetközi Büntetőbíróság által Vlagyimir Putyinra kiadott elfogatóparancsnak sem. A hágai testület joghatóságát ugyanis mások mellett az Egyesült Államok és Oroszország sem ismeri el.

Jogilag semmisnek tekintjük a döntést, mivel Oroszország nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróságot” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Az elfogatóparancs várhatóan az orosz-kínai kapcsolatokat – így Hszi Csin-ping elnök hétfőn esedékes moszkvai útját – sem fogja befolyásolni. A Kínai Népköztársaság ugyanis maga sem ismerte el a Nemzetközi Büntetőbíróságot.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még