Fontos

Frontex: Minden irányból nőtt az Európára nehezedő migrációs nyomás

Oroszország és Ukrajna megegyezett: folytatódhat a gabonaexport

| Szerző: hirado.hu
Megállapodott a fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tévő szerződés meghosszabbításáról Oroszország és Ukrajna. Az eredeti egyezség éppen ma járt volna le, de Törökország közvetítésével sikerült újabb 120 nappal kitolni az együttműködés határidejét. Az alku értelmében három fekete-tengeri kikötőből biztonságos folyosókon keresztül lehet gabonát exportálni.

Gabonával megpakolt teherhajók horgonyoznak Isztambul közelében, a Boszporusz-szorosnál. A dél-ukrajnai Odessza, Csornomorszk vagy épp Juznyij kikötőjéből indultak útnak. Bár a Fekete-tengert orosz hadihajók tartják blokád alatt, egy biztonsági folyosó nyitva áll az áruszállítók számára.

Kapcsolódó tartalom

Az útvonalat az ENSZ kezdeményezésére, Törökország közbenjárására tették szabaddá még tavaly július végén, hogy enyhítsék az orosz-ukrán háború miatt kialakult globális élelmezési válságot.

A Fekete-tengeri gabona-folyosón keresztül tavaly augusztus óta csaknem 25 millió tonna élelmiszert exportáltak Ukrajnából, bármiféle incidens nélkül. A Világélelmezési Program keretében ez idő alatt félmillió tonna gabonát szállítottunk Afganisztánba, Etiópiába, Kenyába, Szomáliába és Jemenbe” – hívta fel a figyelmet az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettese.

Hozzátette: a globális élelmiszer-biztonság szempontjából létfontosságú, hogy a gabonafolyosó nyitva maradjon.

A megállapodás eredetileg 120 napra szólt, és lehetőséget biztosított Ukrajnának, hogy gabonáit, gabonaolajait, valamint műtrágyáját a világpiacon értékesítse. Tavaly novemberben egyszer már meghosszabbították újabb négy hónapra. Ez szombaton telt le.

Oroszország és Ukrajna között a háború kitörése óta nem köttetett fontosabb megállapodás, mint a gabonafolyosó-egyezmény. Ez ma lejárt volna, ám a felekkel folytatott tárgyalásaink eredményeképp a határidejét meghosszabbítottuk” – mondta Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke.

Ukrajna újabb 120 napos hosszabbítást kért, arra hivatkozva, hogy ha ennél rövidebb időre hagynák nyitva a folyosót, az indokolatlan bizonytalanságot keltene. Egy szállítmány előkészítése ugyanis hetekig tart, a teherszállítók és a gabonakereskedők így joggal tarthatnak attól, hogy hajóik csapdába esnek a Fekete-tengeren, ha a megállapodást májusban nem újítják meg.

A Kreml egyelőre csak két hónapot írt alá. Figyelmeztettek: nem lesz hosszabbítás, ha a Nyugat nem vonja vissza azokat a szankciókat, amelyek ellehetetlenítik az orosz mezőgazdasági termények külföldi értékesítését.

Ajánljuk még