Fontos

Frontex: Minden irányból nőtt az Európára nehezedő migrációs nyomás

Megérkezett az ukrán hadijelentés

Az orosz erők Grad rakétasorozatvetővel eltaláltak egy lakóházat vasárnap a Zaporizzsja megyei Kamjanszke településen, aminek következtében három civil életét vesztette, ketten pedig megsebesültek – közölte a régió kormányzói hivatala.

A dél-ukrajnai Herszon megye kormányzói hivatala arról tájékoztatott, hogy kora délután az orosz erők Bilozerka települést vették tüzérségi tűz alá, ahol szintén eltaláltak egy lakóházat. A romok alól kimentettek egy nőt, akit sérülésekkel kórházba szállítottak.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrán vezérkar vasárnap esti helyzetjelentésében arról írt, hogy információik szerint a herszoni régióban lévő Sztrilkove településen a falut elhagyni kényszerült lakosok házait átadják orosz katonáknak. „Az orosz megszállók továbbra is fosztogatnak, házakat vesznek el Ukrajna békés polgáraitól” – emelte ki a vezérkar.

Kapcsolódó tartalom

A kijevi katonai vezetés közlése szerint az ukrán légierő vasárnap csapást mért egy orosz légvédelmi rendszerre és egy lőszerraktárra, valamint hat támadást hajtott végre orosz élőerő- és fegyverzetösszpontosulásokra. Az ukrán rakéta- és tüzérségi csapatok kilőttek egy orosz Tor típusú légvédelmi rakétarendszert, és csapást mértek két koncentrációs területre.

Kapcsolódó tartalom

Az orosz erők a nap folyamán egy rakéta- és hét légicsapást mértek Ukrajna területére, valamint kilenc támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel – számolt be az ukrán vezérkar.

Kiemelt kép: MTI/AP/Andrij Andrijenko

Kapcsolódó hírek

A szlovákok többsége ellenzi vadászgépeik átadását Ukrajnának
Egy felmérés szerint a szlovákok döntő többsége egyáltalán nem támogatja az Ukrajnának szánt vadászgépek átadását. A közvélemény-kutatás eredménye azért érdekes, mert Eduard Heger szlovák ügyvezető miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy országa összes MiG 29-es vadászrepülőjét az ukrán hadsereg rendelkezésére bocsájtja.
Külföld
Gőzerővel folytatódik Ukrajna felfegyverzése
Gőzerővel folytatódik Ukrajna felfegyverzése. Lengyelország után a szlovák miniszterelnök is bejelentette, hogy az összes MIG 29-es vadászgépüket átadják Ukrajnának. Az Európai Tanács elnöke pedig az Európai Parlamentben még több lőszert kért a tagállamoktól az ukránok megsegítése érdekében. Szakértők szerint ezek a lépések napról napra közelebb tolják a világot a háborús eszkalációhoz.
Külföld
Váratlanul a Krímbe látogatott Putyin
A Krímben tett előre be nem jelentett látogatást szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök a félsziget Ukrajnától Oroszországhoz csatolásának kilencedik évfordulója alkalmából.
Külföld

Ajánljuk még