Időjárás

Érkezik a fagy és hózápor is lehet

Gőzerővel folytatódik Ukrajna felfegyverzése

Gőzerővel folytatódik Ukrajna felfegyverzése. Lengyelország után a szlovák miniszterelnök is bejelentette, hogy az összes MIG 29-es vadászgépüket átadják Ukrajnának. Az Európai Tanács elnöke pedig az Európai Parlamentben még több lőszert kért a tagállamoktól az ukránok megsegítése érdekében. Szakértők szerint ezek a lépések napról napra közelebb tolják a világot a háborús eszkalációhoz.

Szakértők szerint napról napra közelebb kerülünk a háború eszkalációjához, és ezt a megállapítást az elmúlt napok politikai döntései megerősíteni látszanak. A napokban jelentette be Andrzej Duda lengyel államfő, hogy vadászgépeket szállítanak Ukrajnának.

Kapcsolódó tartalom

 „A következő napokban először négy, az ukrán pilóták által külön kiképzés nélkül is kezelhető gépet szállítunk, a többi MiG-29-est karbantartás után folyamatosan adjuk át”

– mondta Andrzej Duda.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pár napja arról beszélt, hogy összesen akár 20 darab MIG29-et is kaphat az ukrán légierő.

„A kormány döntött, és egyhangúlag jóváhagyta azt a nemzetközi megállapodást, amelynek alapján Mig-29-eseit és a légvédelmi rendszerei egy részét Ukrajnának ajándékozza”

– erről pedig már pénteken Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

Kapcsolódó tartalom

Bár azok a nyugati országok, amelyek eddig Ukrajnát fegyverrel látták el, ez idáig elutasították a vadászgépek küldését, az Európa Tanács elnöke mégis a háború folytatásáról beszélt az Európai Parlament előtt.

„Ukrajnának lőszerre van szüksége”

– hangsúlyozta Charles Michel majd hozzátette: Ukrajna nem veszítheti el ezt a háborút. Az uniós politikus szerint Oroszország legyőzése jelenti a békét. Az unió idén egymillió darab tűzérségi lőszert vásárolhat Ukrajnának, ami négymilliárd euróba, azaz mintegy 1600 milliárd forintba is kerülhet.

Kapcsolódó tartalom

A Kreml szóvivője a bejelentésekre reagálva arról beszélt, hogy az összes nyugatról érkező hadieszközt meg fogják semmisíteni.

„Ez egy újabb példa arra, hogy egyes NATO-országok hogyan növelik részvételi szintjüket a konfliktusban. Ezeknek a felszerelésnek a szállítása nem befolyásolja a különleges művelet kimenetelét, de további gondokat fog okozni Ukrajnának és az ukrán népnek. Természetesen a különleges hadművelet során az összes ilyen felszerelés megsemmisül.”

– mondta Dmitrij Peszkov.

„A folyamatos fegyverszállítás illetve a pénz öntése ebbe a konfliktusba, az nem hozza közelebb a békét hanem épp hogy távolabb visz tőle. És ez a helyzet a vadászgépekkel is” – mondta Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője.

Kapcsolódó tartalom

Kocskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője az M1-en úgy fogalmazott: a fegyverszállítások erőltetésével úgy tűnik, hogy a nyugati vezetők semmit sem tanultak a történelemből.

„Pedig nagyon egyszerű az, hogy hogyan érhetnek véget a háborúk. Egyik vagy másik fél totális vereségével, vagy tárgyalásos békével. Az európai vezetők tárgyalásos békére nem hajlandóak, ugyanakkor az teljesen elképzelhetetlen, hogy Ukrajna totális vereséget mérjen Oroszországra. Innentől fogva ők maguk ítélik totális vereségre Ukrajnát, mert ez az egyetlen elképzelhető végkifejlet abban az esetben, ha nem hajlandóak a tárgyalóasztalhoz ülni.”

– tette hozzá Koskovics Zoltán.

Kapcsolódó tartalom

A magyar kormány szerint ezek a lépések nem a béke irányába visznek. Menczer Tamás államtitkár az M1-en azt mondta:

furcsa, hogy Brüsszel vezető politikusai nem arról beszélnek, hogy a felek azonnal üljenek tárgyalóasztalhoz és egyeztessenek a békéről. Kijelentette: Magyarország marad a béke mellett.

 

Eközben a MiG-ek átadásától maguk az ukránok sem a leglelkesebbek. Az ukrán légierő szóvivője egy pénteki tévéműsorban azt mondta: ezek a régebbi szovjet vadászgépek nem kellően hatékonyak az elavult rakétáik és radarjaik miatt. Jurij Inhat szerint Ukrajnának többcélú, modern nyugati repülőgépekre van szüksége, olyanokra, mint például az F–16-os vadászgépek.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még