Baleset

Lesodródott az útról és árokba borult egy busz, többen megsérültek

Fekete nap Selmecbányán: élőlánccal menekítették a tűzvész elől a történelmi ereklyéket

| Szerző: hirado.hu
Hatalmas tűz pusztított Selmecbánya óvárosában. Sérültek, áldozatok nincsenek, azonban az UNESCO világörökségi listáján szereplő műemlék épületekben jelentős károk keletkeztek. A szlovák ügyvezető kormányfő máris segítséget ígért a helyreállításhoz.

Az oltáshoz és a mentési munkálatokhoz 70 tűzoltó és 80 katona vonult ki, mivel a világörökség részét képező épületekből műtárgyakat és történelmi ereklyéket is ki kellett menteni.

A tűzoltóság szerint egy 16. századi épületben – a Szerelem Bank Múzeumban – keletkezett a tűz. Majd a szomszédos épületekre, köztük egy művészeti általános iskolára és egy pizzériára is átterjedt.

Mivel a lángok a Szlovák Bányászati Múzeumban található Kollár József galéria képeit és a levéltárat is fenyegették, a hatóság a lakosság segítségét kérte. Végül 300 főből álló élőlánc segítségével sikerült az értékeket biztonságos helyre juttatni.

A tűzvészben senki nem sérült meg, azonban az érintett épületek tetőszerkezete és néhány emelet teljesen leégett.

Kapcsolódó tartalom

Selmecbánya polgármestere válságstábot hívott össze a történtek miatt, és a kormányhoz fordult segítségért.

„Fekete nap ez Selmecbánya számára. Az UNESCO világörökségi listáján szereplő történelmi épületek gyulladtak ki. Hatalmas a kár” – mondta a város polgármestere.

A helyszínre érkező miniszterelnök ígéretet tett a szükséges intézkedések megtételére.

„Azonnali segítséget nyújtunk az épületek eredeti állapotban történő helyreállításához. Azt szeretnénk, hogy Selmecbánya, kulturális örökségünk ékköve minél előbb visszatérjen a normális kerékvágásba” – mondta a szlovák ügyvezető kormányfő.

A tüzet délután öt órára sikerült megfékezni, de a tűzfészek oltása, a hőgócok hűtése még vasárnap hajnalban is tartott. A tűz keletkezésének okát még vizsgálják.

Ajánljuk még