Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Borrell: Fokozni kell a faji megkülönböztetés felszámolására tett erőfeszítéseket

A faji megkülönböztetésnek nincs helye a társadalomban, és fokoznunk kell erőfeszítéseinket, hogy biztosítsuk a teljes felszámolását – jelentette ki az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap, a faji megkülönböztetés felszámolásának március 21-i nemzetközi napja alkalmából.

Az Európai Unió (EU) nevében kiadott nyilatkozatában Josep Borrell hangsúlyozta: minden ember szabadnak, egyenlő méltósággal és jogokkal születik.

Kijelentette: a rasszizmus elleni fellépés az akadályok felszámolását, a vagyoni egyenlőtlenségek csökkentését, a büntető igazságszolgáltatás elfogultsága, valamint a sztereotípiák és előítéletek elleni küzdelmet is jelenti.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Unió a sokszínűségre és a nemzetek összekovácsolására, a megosztottság leküzdésére épül, és a faji megkülönböztetés elleni erős jogi kereten alapul – mondta. Az unióban tilos a faj, bőrszín, vallás, nemzeti vagy etnikai származás miatti erőszakra vagy gyűlöletre való uszítás – emelte ki.

Kapcsolódó tartalom

Az EU a rendelkezésére álló eszközökkel és erőforrással továbbra is minden erőfeszítést megtesz a rasszizmus és a faji megkülönböztetés elleni küzdelem fokozására saját határain belül, valamint együttműködik valamennyi partnerével annak érdekében, hogy előmozdítsa és megvédje az emberi jogokat mindenki számára az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata meghatározása szerint – írta.

Kapcsolódó tartalom

Az uniós főképviselő emlékeztetett: az Európai Unió 2020-2025 közötti időszakra szóló, rasszizmus elleni cselekvési tervének célja, hogy az egyenlőséget valamennyi uniós szakpolitikai terület középpontjába helyezze, különös tekintettel a gazdasági, szociális és kulturális jogokra. A cselekvési terv előmozdítja a rasszizmus és a faji megkülönböztetés kezelésére és felszámolására irányuló nemzeti cselekvési tervek elfogadását és végrehajtását – közölte.

Kapcsolódó tartalom

A rasszizmus elleni küzdelem jogi, politikai és erkölcsi kötelesség. Minden embert megillet minden emberi jog, mindenhol, mindig, mindenféle megkülönböztetés nélkül – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még