Időjárás

Érkezik a fagy és hózápor is lehet

A szlovákok többsége ellenzi vadászgépeik átadását Ukrajnának

Egy felmérés szerint a szlovákok döntő többsége egyáltalán nem támogatja az Ukrajnának szánt vadászgépek átadását. A közvélemény-kutatás eredménye azért érdekes, mert Eduard Heger szlovák ügyvezető miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy országa összes MiG 29-es vadászrepülőjét az ukrán hadsereg rendelkezésére bocsájtja.

„A kormány döntött és egyhangúlag jóváhagyta azt a nemzetközi megállapodást, amelynek alapján MiG-29-eseit és a légvédelmi rendszerei egy részét Ukrajnának ajándékozza” – jelentette be pénteken Eduard Heger szlovák miniszterelnök. A szeptemberi előrehozott választásokig már csak ügyvezető pozsonyi kabinet vezetője hangsúlyozta, hogy döntésük – szerinte – teljesen összhangban van a szlovák alkotmánnyal.

Kapcsolódó tartalom

Az ellenzék vezetője, a volt szlovák miniszterelnök azonban ezt élesen vitatja.

Robert Fico bejelentette: büntetőfeljelentést tesznek a főügyészségen hivatali jogkörrel való visszaélés miatt az üggyel kapcsolatban mind a miniszterelnök, mind Zuzana Caputová államfő ellen.

Robert Fico kijelentette: az ügyvivő kabinetnek nincs felhatalmazása ilyen fajsúlyos ügyekben döntést hoznia. Majd hozzátette: a 13 db MiG 29-es elajándékozása fölösleges politikai gesztus is, a harci repülőgépek nem fogják megváltoztatni a háború menetét.

„Ez nem Oroszország és Ukrajna közötti háború. Ez elsősorban az USA és a nyugati világ valamint Oroszország közötti háború Ukrajnában” – mondta Robert Fico. A szeptemberi szlovákiai előrehozott választás toronymagas esélyeseként Robert Fico a kezdetektől háborúellenes álláspontot foglalt el.

Az M1-nek néhány hete adott exkluzív interjújában Járai Judit kérdésére megerősítette: az orosz-ukrán háborúról hasonló álláspontot képviseli mint a magyar kormány és hatalomra kerülése esetén leállítaná az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat.

Kapcsolódó tartalom

„Úgy gondolom, hogy egy nem túl ütős béketerv is jobb mint a háborús terv azaz, hogy folyamatosan meghosszabbítsuk a háborút Ukrajnában. Ha a pártom a kormánykoalíció része lesz, akkor leállítjuk a fegyverek szállítását Szlovákiából Ukrajnába. Mert nem hiszünk abban, hogy ez a probléma megoldása” – mondta.

És úgy tűnik, ezt az álláspontját a szlovák közvélemény többsége is támogatja.

Egy március 15-én publikált felmérés szerint ugyanis a szlovák választók 60 százaléka ellenzi a MiG 29-ek átadását Ukrajnának, míg szintén 60 százalék szerint a Kijevnek juttatott fegyverek meghosszabbítják a háborút.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Pomichál Krisztián felvidéki újságíró úgy értékelte: egyértelműen kijelenthető, hogy a szlovák kormány nem veszi figyelembe a választói akaratot.

„Eleve Eduard Heger kormányfőt senki nem választotta meg, ő ugye Igor Matovic lemondásával és egy koalíción belüli alkuval került a kormányfői székbe. Azt követően aztán tavaly decemberben a parlament megvonta ettől a kormánytól a bizalmat. Egy senki által meg nem választott kormányfő, parlament által bizalmát vesztett kormánya döntött úgy, hogy saját hatáskörön belül, hogy ezeket a MiG 29-eseket elküldik Ukrajnának” – mondta.

Eközben a MiG-ek átadásától maguk az ukránok sem lelkesek.

Az ukrán légierő szóvivője egy pénteki tévéműsorban azt mondta: ezek a régebbi szovjet vadászgépek nem kellően hatékonyak az elavult rakétáik és radarjaik miatt. Jurij Inhat szerint Ukrajnának többcélú, modern nyugati repülőgépekre van szüksége, olyanokra, mint például az F–16-os vadászgépek.

Ajánljuk még