Baleset

Lesodródott az útról és árokba borult egy busz, többen megsérültek

A szíriai elnök a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt az Egyesült Arab Emírségekben

Bassár el-Aszad szíriai elnök vasárnap az Egyesült Arab Emírségekbe látogatott, ahol egyebek között a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt Mohamed bin Zájid Ál Nahajan államelnökkel.

Az emírségek hírügynöksége szerint Mohamed bin Zájid Ál Nahajan a repülőtéren fogadta Aszadot és feleségét, Aszmát. A szíriai elnököt hitvesével közösen később katonai tiszteletadás mellett fogadták a fővárosban, Abu-Dzabiban található elnöki palotában.

Kapcsolódó tartalom

Mohamed bin Zájid Ál Nahajan később Twitter-oldalán arról írt, hogy

„pozitív és konstruktív megbeszélést folytattak a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről”.

Hozzátette: megvitatták a szíriai, illetve térségbéli helyzet stabilizálására irányuló együttműködés javításának a kilátásait is.

A polgárháború 2011-es kitöréséhez vezető tüntetések vérbe fojtása nyomán a damaszkuszi vezetés nagyban elszigetelődött az arab világon belül. Az Arab Liga 2011-ben felfüggesztette Szíria tagságát, több arab ország pedig hazahívta nagykövetét Damaszkuszból. Aszad ugyanakkor a február 6-i – több ezer halálos áldozatot követelő – földrengést követően valamelyest oldani tudta ezt a helyzetet, köszönhetően az arab államok segítőkészségének.

Kapcsolódó tartalom

A természeti katasztrófa nyomán az emírségek külügyminisztere Damaszkuszba látogatott. Az Arab-öböl menti ország ezen felül segélyszállítmányok tucatjait indította Szíriába.

Az Egyesült Arab Emírségek már hosszabb ideje a kapcsolatok rendezésére törekszik. Aszad 2022 márciusában látogatott utoljára Abu-Dzabiba. A szíriai vezető a polgárháború kezdete óta csak ritkán hagyta el országát, és akkor is csak szövetségeseit – Oroszországot és Iránt – látogatta meg.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Síriai elnöki hivatal

Kapcsolódó hírek

Újabb migrációs hullám fenyeget: a török-szíriai földrengés után milliók indulhatnak útnak Nyugat-Európába
Újabb migrációs hullám fenyegeti a Balkánt – erről ír a szerb sajtó. Szakértők ugyanis azzal számolnak, hogy a törökországi és a szíriai földrengések után újabb milliók indulnak el gazdasági migránsként Nyugat-Európába. Csak pénteken több mint háromszáz határsértővel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek és a katonáknak a déli határnál. Közben Szerbia is tele van bevándorlókkal: már nemcsak a határmenti települések, hanem a szerb főváros is gyülekezőhellyé vált.
Külföld

Ajánljuk még