Aktuális

Pupillatágulás, szívritmuszavar: Ha vásárolt ebből a lisztből, ne használja fel

Vadászgépeket kap Ukrajna, a magyarok maradnak a béke mellett

Bekövetkezik, amit a magyar kormány már előre jelzett: vadászgépeket kap Ukrajna. Lengyelország ugyanis MIG-29-es repülőket ad át Kijevnek. Közben Brüsszel jelentős mennyiségű hadianyag szállítását is előkészíti. A magyar kormány szerint ezek a lépések nem a béke irányába visznek. Menczer Tamás államtitkár azt mondta: furcsa, hogy Brüsszel vezető politikusai nem arról beszélnek, hogy a felek azonnal üljenek tárgyalóasztalhoz és egyeztessenek a békéről.

Lengyelország vadászgépeket ad át Ukrajnának

– jelentette be csütörtökön Varsóban Andrzej Duda lengyel államfő, miután fogadta Petr Pavel cseh elnököt.

„A következő napokban először négy, az ukrán pilóták által külön kiképzés nélkül is kezelhető gépet szállítunk, a többi MiG-29-est karbantartás után folyamatosan adjuk át” – mondta Andrzej Duda.

Kapcsolódó tartalom

Szlovákia is döntött. Pozsony valamennyi MIG-29-esét odaajándékozza Kijevnek

– jelentette be a szlovák miniszterelnök.

„A kormány ma döntött és egyhangúlag jóváhagyta azt a nemzetközi megállapodást, amelynek alapján Mig-29-eseit és a légvédelmi rendszerei egy részét Ukrajnának ajándékozza.  – mondta Eduard Heger kormányfő.

Kapcsolódó tartalom

Volodimir Zelenszkij február elejei, európai körútján azt hangsúlyozta, hogy a nagyhatótávolságú rakétarendszerek, és a modern harckocsik mellett vadászrepülőgépek is kellenek nekik. Szerinte ez lehet a béke záloga Európában.

Moszkva már akkor bejelentette, hogy a vadászgépek szállítását vörös vonalnak tekinti. Brüsszel ennek ellenére újabb jelentős hadianyag szállítást készít elő.

„Ezt a háborúpárti narratívát be kellene fejezni és a béke irányába kellene elmozdulni.”

– mondta Menczer Tamás.

A külügyminisztérium államtitkára szerint már rengeteg fegyver, harcieszköz van Ukrajnában, de a béke mégsem jött el.

„Aki feltételt támaszt a béke elé, az a valójában nem akar békét. Az a háború folytatását akarja és a háború folytatása felé viszi a folyamatokat” – tette hozzá.

A béke fontosságát hangsúlyozta Orbán Viktor is csütörtökön Ankarában. A miniszterelnök kiemelte: Európa fő kérdése ma a háború.

Kapcsolódó tartalom

„Sajnos Európa háborús pszichózisban szenved, és a kontinens, ahonnan én jövök napról-napra sodródik bele a háborúba.”

„Fontos, hogy a béke hangja felvegye a versenyt a háború hangjának erejével, és fontos, hogy világossá tegyük, hogy a globális többség az békét akar”

– közölte Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő megerősítette: Magyarország számára a legfontosabb az emberéletek mentése, ezért azt képviseli, hogy legyen minél hamarabb tűzszünet és legyenek béketárgyalások.

Kapcsolódó tartalom

 

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még