Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Társadalmi összefogást kezdeményezett a perui elnök a ciklon okozta árvizek után

A dél-amerikai országot az elmúlt hetekben sújtó Yaku ciklon utáni helyreállítás érdekében társadalmi összefogást kezdeményezett Dina Boluarte perui elnök, amely nem csak az állami, de a magán- és nemzetközi szektorra is kiterjed.

„Ez (az összefogás) lehetővé teszi számunkra, hogy miharamabb az érintett testvéreinkkel foglalkozhassunk” – hangsúlyozta az elnök.

A helyreállítási kampányban az államfő bejelentése szerint regionális és helyi önkormányzatok, templomok és egyházak, sajtóorgánumok és szakszervezetek is részt vesznek, de a nemzetközi együttműködésnek és a civil társadalomnak is nagy szerepe van a programban.

Boluarte elmondta, hogy március 1-je és 14-e között több mint 50 ezer embert érintett a ciklon, és egyelőre 50 halálesetről és 48 sérültről tudni. A hivatalos adatok szerint emellett legkevesebb 1300 lakóház, 640 kilométernyi közút és 111 híd sérült vagy semmisült meg, de 11 ezer hektárnyi termés és 28 ezer állat is a ciklon áldozatává vált. Kiemelte, hogy az ország északi részében nem csak szivattyúkra és gépekre van szükség a víz és törmelék eltávolítására, „de többek között fertőtlenítésre, ivóvízre, élelemre, ruházatra, sátrakra és gyógyszerekre is égető szükség van” – mondta.

„Ezek a számok egyértelműen mutatják az esőzések és árvizek szörnyű következményeit és pusztító hatását országunkban” – hangsúlyozta az államfő, rámutatva, hogy milyen hatalmas kihívással állnak szemben.

Kiemelt kép: EPA/Paula Bayarte

Ajánljuk még