Aktuális

Földrengés rázta meg Montenegrót

Sikoltozó emberek nézték, ahogy egy lakóház eltűnt a vágtató folyó hullámai között

Már legalább 50 ember halálát okozta a Peruban tomboló Yaku ciklon. Több ezer ház vált lakhatatlanná és a mezőgazdaságban is jelentősek a károk.

A heves viharok először az ország északi részén vonultak át, majd a fővárosban és a környező településeken okoztak sárlavinákat és áradásokat – hangzott el az M1 híradójában.

A helyszíni felvételek tanúsága szerint sikoltozó emberek nézték, ahogy egy lakóház eltűnt a vágtató folyó hullámai között Lima egyik elővárosában. A rémült embereket a mentőalakulat egyik munkatársa tartotta távol a veszélyes folyószakasztól.

Kapcsolódó tartalom

Másoknak még éppen annyi idejük volt, hogy a legfontosabb ingóságaikat a tetőre menekítsék és oda húzódjanak a sárlavina elől. A házuk ugyan még áll, de jó időre lakhatatlanná vált.

„Nézzék ezt a szörnyűséget. Teljesen kétségbe vagyunk esve. A polgármester persze nincs sehol, pedig segítségre van szükségünk” – mondta egy nő, akinek elöntötte otthonát a sáros víz.

Forrás: M1

A perui fővárosban és környékén a napokon át tomboló ciklon okozta villámáradásokban és sárlavinában legalább ötvenen haltak meg és az anyagi károk is jelentősek.
Az esőzések és áradások több, mint 50 ezer embernek okoztak károkat. 50-en meghaltak és 48-an szenvedtek sérüléseket. 1300 lakóház teljesen megsemmisült, 1800 pedig lakhatatlanná vált – mondta a perui elnök.

Kapcsolódó tartalom

A hivatalos adatok szerint 111 híd megrongálódott és több száz kilométernyi út semmisült meg. Elpusztult továbbá közel 30 ezer haszonállat és jelentős mennyiségű gabona is tönkrement.
A heves viharok elvonultával a legtöbb helyen a lakosság vette a kezébe a kezdeményezést és nekiláttak a kármentesítésnek. A mindent beborító sár és törmelékréteg eltakarítása mellett fontos feladatnak tartják az újabb villámáradások elleni védekezést is.

Kapcsolódó tartalom

Ezen a területen tegnap háromszor is átgázolt a sárfolyam. Itt mindenki önkéntesként dolgozik. Hajnalig töltjük a homokzsákokat. Ezekből védőgátat építünk. Nagyon sok házat öntött el a sár, ami sok áldozatot követelt – mondta egy férfi.

Forrás: M1

Az előrejelzések szerint újabb áradásoktól egyelőre nem kell tartani. A következő 10 napra ugyanis napos meleg időt jósolnak a perui meteorológusok.

Kiemelt kép: M1

 

Kapcsolódó hírek

Kiderült, mi okozta a görög vonatkatasztrófát
A vizsgálatok szerint a vasúti személyzet nem megfelelő képzése miatt történt a február végi vasúti szerencsétlenség Görögországban. A görög kormányokat a vasút elhanyagolásának vádja is érte az elmúlt években. Emlékezetes, a február végi balesetnek 57 halottja volt.
Külföld
Másfél millió liter radioaktív víz: november óta titkolja Washington az atomerőművi szivárgást
Mintegy másfélmillió liter radioaktív víz szivárgott ki az Egyesült Államok-beli Minnesota mellett fekvő Xcel Energy Monticello cég atomerőművéből. A tríciumos víz kiszivárgása még tavaly novemberben történt, ám a cég csak most csütörtökön adott hírt erről. Az amerikai média egy-két kisebb orgánum kivételével továbbra is hallgat a történetekről.
Külföld

Ajánljuk még