Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Párizsban a rohamrendőrök könnygázzal oszlattak, a tüntetők a kukákat gyújtottak fel

Folytatódtak szombaton szerte Franciaországban a nyugdíjreform elleni utcai tiltakozások, Párizsban a rohamrendőrök könnygázzal próbálták feloszlatni a tömeget; a demonstrálók közül többen kukákat gyújtottak fel.

A hatóságok megtiltották a gyülekezést a párizsi Concorde téren és a közeli Champs-Élysées sugárúton, ahol már az előző két este is összecsapások voltak a tüntetők és a rendőrök között. Szombaton a tiltakozások emiatt a főváros délkeleti részén folytatódtak.

Kapcsolódó tartalom

A hatóságok a gyülekezési tilalom elrendelését a „közbiztonság és a közrend elleni súlyos veszély” fennállásával indokolták. Több metrómegállót lezártak a belváros környékén biztonsági okokból.

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön úgy döntött, hogy parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki a vitatott nyugdíjreformot, miután a nemzetgyűlésben nem volt meg a szükséges többség a törvénytervezet elfogadásához. A reform legfontosabb pontja a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése 62-ről 64 évre. A jogszabály kihirdetésére válaszul tömegtüntetések kezdődtek országszerte.

Kapcsolódó tartalom

Tiltakozó akciók voltak többek között szombaton Marseille-ben, Toulonban, Brestben, Caenben, Saint-Étienne-ben, Compiegne-ben, Bordeaux-ban és Montpellier-ben is. Nantes-ban is több ezren jelentek meg a CGT szakszervezeti szövetség felhívására, barikádokat emeltek, és tüzeket gyújtottak az utcákon.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Mohamed Badra

Kapcsolódó hírek

Utcai háború Franciaországban: komoly következményekkel járhatnak a tüntetések Macronra nézve
Utcai háború söpört végig Franciaországban, miután Emmanuel Macron elnök parlamenti szavazás nélkül döntött, és felemelte a nyugdíjkorhatárt 62-ről 64 évre. A döntés után tömegek vonultak utcára, gyújtogattak és összecsaptak a rendőrökkel. A rohamrendőrök vízágyúkat és könnygázt vetettek be, több mint háromszáz embert pedig őrizetbe vettek. A francia sajtó közben arról ír: előfordulhat, hogy Emmanuel Macron és a kormány belebukik a belpolitikai káoszba. Az biztos, hogy az elnök ellen több bizalmatlansági indítványt is benyújtottak.
Külföld
Zavargások törtek ki Párizsban a tervezett nyugdíjreform miatt
Zavargások törtek ki csütörtök este Párizsban, a parlament alsóházi üléstermének közelében. A tervezett nyugdíjreform ellen tüntetők fapallókat gyújtottak fel és megdobálták a rohamrendőröket, akik vízágyúkat és könnygázt is bevetettek. Több mint kétszáz embert vettek őrizetbe. Közben Nantes-ban, Rennes-ben és legalább öt másik városban is könnygázt kellett bevetni. Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön úgy döntött, hogy parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki a vitatott nyugdíjreformot, miután a nemzetgyűlésben nem volt többség a törvénytervezet elfogadásához. Most a kormány elleni bizalmatlansági szavazás következhet.
Külföld
Nyugdíjreform: zavargások Franciaországban Macron kormányának váratlan lépése után
Feszült hangulatú tömegtüntetés kezdődött Párizsban és több franciaországi nagyvárosban csütörtökön, azt követően, hogy a Emmanuel Macron kormánya a francia alkotmány 49.3-as cikke alapján egyoldalúan kihirdette a vitatott nyugdíjreform elfogadását. A főként fiatalokból álló tömeg a párizsi Concorde téren kordonokat bontott, több helyen tüzeket gyújtott, útakadályt épített. A rendőrség később a teret kiürítette, a tüntetést feloszlatta. Más nagyvárosokban is összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel.
Külföld

Ajánljuk még