Aktuális

Donald Trump arra számít, hogy letartóztatják

Olaf Scholz üdvözölte az orosz elnök elleni elfogatóparancsot

Olaf Scholz német kancellár üdvözölte tokiói sajtótájékoztatóján szombaton, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

„A Nemzetközi Büntetőbíróság a megfelelő intézmény a háborús bűncselekmények feltárására” – foglalt állást a német kormányfő.

„Senki sem áll a törvények fölött”

– tette hozzá.

Az ICC pénteken adott ki nemzetközi elfogatóparancsot az orosz elnök ellen, mert megítélése szerint alapos a gyanú, hogy személyes büntetőjogi felelősség terheli megszállt ukrajnai területekről gyerekek deportálása és kényszeráttelepítése miatt, ami háborús bűncselekménynek számít.

Kapcsolódó tartalom

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte a döntést.

Kapcsolódó tartalom

Oroszország nem részes állama az ICC működését megalapozó Római Statútumnak.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Kapcsolódó hírek

Joe Biden: Megalapozottak a Vlagyimir Putyin ellen felhozott vádak
Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús bűnöket követett el, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által az orosz államfő ellen kiadott elfogatóparancs megalapozott vádakon alapszik – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök helyi idő szerint péntek este.
Külföld
ENSZ-főtitkár: Vlagyimir Putyin nem vált nemkívánatos személlyé
Több ország üdvözölte, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki az orosz elnök ellen háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt, az ENSZ-főtitkár szóvivője ugyanakkor úgy reagált, hogy a döntés nyomán Vlagyimir Putyin nem vált nemkívánatos személlyé.
Külföld
Ukrán főügyész: Putyint letartóztathatják külföldön
Vlagyimir Putyin hivatalosan nemzetközi bűncselekmény gyanúsítottja lett, így Oroszországon kívül letartóztathatják és bíróság elé állíthatják – jelentette ki Andrij Kosztyin ukrán főügyész, reagálva arra, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) pénteken háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki az orosz elnök ellen.
Külföld
Háromnapos látogatásra érkezik Oroszországba a kínai elnök
Miközben folytatódnak a harcok Ukrajnában, ismét előtérbe kerültek a diplomáciai erőfeszítések. Peking és Moszkva is bejelentette, hogy a kínai elnök hétfőn háromnapos látogatásra érkezik Oroszországba. Minden bizonnyal a 12 pontos kínai béketervről is tárgyalnak Vlagyimir Putyinnal.
Külföld
Putyin a Krím és Szevasztopol megvédését ígérte
Az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím és Szevasztopol megvédelmezését és gyorsított ütemű fejlesztését ígérte Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken az Oroszországhoz való csatlakozásról a két közigazgatási egységben rendezett népszavazás kilencedik évfordulója alkalmából.
Külföld

Ajánljuk még