Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

„Magyarország segít a bajban” – A földrengés után elsők közt érkeztek menteni a magyar hősök, most 100 tonna kórházi eszközt adtunk a törököknek

| Szerző: hirado.hu
„Magyarország segít a bajban!” – írta Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán. A kormányfő emlékeztetett a nemrég Ankarában, a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján mondott beszédére, amelyben egész Magyarország részvétét fejezte ki a februári törökországi földrengés kapcsán, és biztosította Recep Tayyip Erdogan török elnököt Magyarország szolidaritásáról.

A miniszterelnök hazánk nevében fejezte ki részvétét a februári, pusztító erejű földrengés miatt Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján Ankarában.

A kormányfő elmondta:

„Magyarország kutató- és mentőegységei az első napokban csatlakoztak a török társaikhoz. Sok embert sikerült megmentenünk. Egy ilyen katasztrófa nagy nyomás alá helyezi az egészségügyi rendszert, ezért a mai napon 100 tonna kórházi eszközt adtunk át a török katasztrófavédelemnek.”

Orbán Viktor közölte továbbá, nagyra becsüli Törökországot azért a fantasztikus fejlődésért, amelyet Erdogan elnök közel tízévnyi hivatali ideje alatt elért, és biztosította Törökország elnökét, hogy számíthat Magyarország segítségére az újjáépítési munkálatokban.

A csúcstalálkozón a magyar miniszterelnök megköszönte a türk államok vezetőinek, és Erdogan elnöknek, hogy az orosz-ukrán háború kapcsán a béke fontosságát hangsúlyozzák.

Kapcsolódó tartalom

Mint ismert február 6-án pusztító erejű földrengés sújtotta Törökország déli részét és Szíriát. A február végi adatok szerint a halálos áldozatok száma meghaladta az ötvenezret: Törökországban legkevesebb 44 374 ember vesztette életét a szerencsétlenségben, míg Szíriában 5951 halálesetet regisztráltak. A sebesültek száma csak Törökországban több mint 115 ezer.

Törökországba összesen nyolc magyar kutató-mentő egység utazott, több mint százötven fővel és 26 keresőkutyával. A magyar szakemberek több mint harminc ember életét mentették meg.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képen: Összedõlt házak romjain munkagépek a törökországi Hatayban 2023. február 11-én, öt nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,8-es erõsségû földrengés után (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

 

Ajánljuk még