Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Joe Biden: Megalapozottak a Vlagyimir Putyin ellen felhozott vádak

Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús bűnöket követett el, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által az orosz államfő ellen kiadott elfogatóparancs megalapozott vádakon alapszik – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök helyi idő szerint péntek este.

Biden az ICC azon pénteki döntésére reagált, miszerint a bíróság háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége – nevezetesen ukrán gyermekek jogellenes deportálása és Oroszországba történő átszállítása – miatt elfogadóparancsot adott ki Putyin ellen.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy noha az Egyesült Államok nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróságot, a testület „nagyon erős érvvel állt elő”.

Az ICC döntése feljogosítja a nemzetközi bírósághoz tartozó 123 államot, hogy amint az orosz elnök bármely tagállam területére lép, letartóztassa és a hágai bíróság elé vigye Putyint. Ugyanezzel a bűncselekménnyel összefüggésben az ICC ugyancsak elfogatóparancsot adott ki Marija Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője pénteken közölte, hogy Washington is arra a következtetésre jutott, hogy Oroszország Ukrajna tavaly februári megtámadása óta háborús bűnöket követett el, emiatt is támogatják az ilyen bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonását.

Az amerikai Yale Egyetem kutatói múlt hónapban egy kutatásban rámutattak, hogy Oroszország 42 táborban legkevesebb hatezer ukrajnai gyereket tartott fogva egy úgynevezett nagyszabású szisztematikus hálózat részeként.

Moszkva tagadta a vádakat; a Putyin ellen kiadott elfogadóparancsot a Kreml felháborítónak, de Oroszországot illetően jelentéktelennek nevezte.

Kiemelt kép: Joe Biden, amerikai elnök (Fotó: EPA/Allison Dinner)

Ajánljuk még