Baleset

Lesodródott az útról és árokba borult egy busz, többen megsérültek

A kiskunsági préselt malacarc lett Magyarország étele

Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.

A verseny második helyezettje a kecskeméti Vincent Restaurant & Pastry Vincent nevű csapata lett Bíbor hajnal elnevezésű ételsorával. A harmadik helyen a Róna Ászai nevű csapat végzett Csonkatányér nevű ételkompozíciójával.

Kapcsolódó tartalom

Az eredményhirdetésen Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott: „a magyar konyha körül annyi a legenda, amelyből egy kezdő kukta hetedhétországra szóló lakomát tudna összeállítani”.

Szerinte a magyar konyhaművészet hagyományait folytatni kell, ebben pedig könnyebbséget jelent, hogy van mire építeni és büszkének lenni.

Kapcsolódó tartalom

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a verseny fővédnöke videóüzenetében arról beszélt, hogy az ételek összehozzák és össze is tartják az embereket. A magyar kormány több mint tíz éve erősíti az összetartozást, a többi között a gasztronómia terén is, és ebben ez a rendezvény sokat segít – mondta.

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke emlékeztetett: hat évvel ezelőtt a szakácsverseny elindításakor az volt a céljuk, hogy 60 év után szülessenek végre új magyar ételek.

Kapcsolódó tartalom

Rámutatott, a nemzeti konyha eltűnhet, ha nem erősítik meg, ezért azt javasolta:

„a szakácstudást haza kell hozni, de nem kell más nemzetek ételeit lemásolni, hanem hazai alapanyagokból hazai gasztrokultúrát kell építeni”.

A januári elődöntőből tizenkét csapat jutott a szombati döntőbe. Az idei verseny tematikája kötődött a 200 éve született Petőfi Sándorhoz, ezért elvárásként fogalmazták meg a szervezők, hogy az elkészített étel és a csapat fantázianeve is a költő életéhez vagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz legyen köthető.

Tradícióteremtés regionális hazai alapanyagokból

Kapcsolódó tartalom

A maximum négy elemből álló innovatív, de populáris ételek esetében elvárták, hogy azok a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthetők legyenek. Az étel megalkotása során fontos volt a tradíció, a regionális hazai alapanyagok megjelenése, kötelezően használandó elem volt a kiváló minőségű sertéshús, a vaj, valamint egy bármely, Magyarországról származó öko- vagy hazai védjegyes termék.

Kapcsolódó tartalom

A szakácsversenynek első alkalommal volt kísérőrendezvénye a Szamos Mátyás-tányérdesszert verseny, amelyet Kubinyi Dániel (Castellum Hotel, Hollókő) nyert meg.

A szervezők meghirdettek egy rajzpályázatot is „Befordúltam a konyhára” címmel, erre több mint 800 pályamű érkezett alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás korosztályban.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hírek

Kiderült, mi okozta a görög vonatkatasztrófát
A vizsgálatok szerint a vasúti személyzet nem megfelelő képzése miatt történt a február végi vasúti szerencsétlenség Görögországban. A görög kormányokat a vasút elhanyagolásának vádja is érte az elmúlt években. Emlékezetes, a február végi balesetnek 57 halottja volt.
Külföld
A fukusimai katasztrófa évfordulójára emlékeztek Japánban
Egy perces néma főhajtással emlékeztek meg a fukusimai földrengés okozta szökőár és nukleáris baleset 12. évfordulójáról szombaton Japánban, miközben egyre növekszik az aggodalom a sérült atomerőmű megtisztított hűtővízének tervezett tengerbe engedése előtt, valamint a japán kormány nukleáris energiához való visszatérési tervei miatt.
Külföld
Másfél millió liter radioaktív víz: november óta titkolja Washington az atomerőművi szivárgást
Mintegy másfélmillió liter radioaktív víz szivárgott ki az Egyesült Államok-beli Minnesota mellett fekvő Xcel Energy Monticello cég atomerőművéből. A tríciumos víz kiszivárgása még tavaly novemberben történt, ám a cég csak most csütörtökön adott hírt erről. Az amerikai média egy-két kisebb orgánum kivételével továbbra is hallgat a történetekről.
Külföld

Ajánljuk még