Aktuális

Egy friss kutatás szerint Trump kiütné Bident

Zavargások törtek ki Párizsban a tervezett nyugdíjreform miatt

| Szerző: hirado.hu
Zavargások törtek ki csütörtök este Párizsban, a parlament alsóházi üléstermének közelében. A tervezett nyugdíjreform ellen tüntetők fapallókat gyújtottak fel és megdobálták a rohamrendőröket, akik vízágyúkat és könnygázt is bevetettek. Több mint kétszáz embert vettek őrizetbe. Közben Nantes-ban, Rennes-ben és legalább öt másik városban is könnygázt kellett bevetni. Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön úgy döntött, hogy parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki a vitatott nyugdíjreformot, miután a nemzetgyűlésben nem volt többség a törvénytervezet elfogadásához. Most a kormány elleni bizalmatlansági szavazás következhet.

Ezrek tüntettek a párizsi Concorde-téren csütörtök este a parlamenti szavazás nélkül elfogadott nyugdíjtörvény ellen.

A jogszabály értelmében a nyugdíjkorhatárt a jelenlegi 62-ről 64 évre emelik Franciaországban. A törvény kihirdetése hatalmas indulatokat váltott ki országszerte.

Párizsban zavargások törtek ki, a demonstrálók autókat és szeméttel teli kukákat gyújtottak fel, amit a nyugdíjreform ellen sztrájkoló hulladékszállítók már legalább egy hete nem vittek el.

Kapcsolódó tartalom

A tüntetők kordonokat döntöttek fel és utcaköveket dobáltak a rendfenntartókra. A rohamrendőrök könnygázt és vízágyúkat vetettek be a tömeg oszlatására. Az összetűzésekben több rendőr is megsérült.

Tiltakozások törtek ki más francia városokban is, többek között Marseille-ben, Dijonban, Toulouse-ban és Nizzában is. Nantes-ban a demonstrálók a házfalakra fújt graffitikkel azt üzenték, hogy felgyújtják Matignon-palotát, azaz a párizsi kormányfői rezidenciát. A hatóságok a legtöbb helyszínen könnygázt használtak az erőszak megfékezésére, és legkevesebb 200 embert vettek őrizetbe.

Kapcsolódó tartalom

Óriási volt a hangzavar csütörtök délután a parlament alsóházában is, ahol percekkel a nyugdíjreformról szóló törvény második olvasatának szavazása előtt az Élysée-palota bejelentette: Emmanuel Macron francia elnök az alkotmány 49. cikkelyének 3. bekezdése értelmében a parlamentet megkerülve emeli jogerőre a jogszabályt.

A döntést követően az ellenzék hangos „fújolással” és „mondjon le” bekiabálásokkal zavarta meg a francia kormányfő beszédét.

Nem kockáztathatjuk a nyugdíjaink jövőjét, erre a reformra szükség van” – mondta a szavazás megkerülésének indoklásául a miniszterelnök, majd az alsóház ülését péntek délutánig felfüggesztették. Előzőleg a republikánus többségű felsőház 193 igen és 114 nem szavazattal fogadta el a jogszabályt.

Nem sokkal később az ellenzéki pártok frakcióvezetői bejelentették, bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a francia kormány ellen.

„Megakadályozták, hogy a francia nép akarata érvényesüljön, csak azért, mert nem sikerült többséget találniuk az alsóházban” csütörtökön – fogalmazott a Nemzeti Tömörülés (Rassemblement national, RN) elnöke, hozzátéve, ez a helyzet nem más, mint a francia kormány és Emmanuel Macron kudarcának beismerése.

Kapcsolódó tartalom

A pártoknak 24 órájuk van arra, hogy bizalmatlansági szavazást kezdeményezzenek, és ha a teljes ellenzéknek sikerül közös nevezőre jutnia, az akár a Macron-adminisztráció végét is jelentheti.

Ajánljuk még