Aktuális

Egy friss kutatás szerint Trump kiütné Bident

Ursula von der Leyen és Jens Stoltenberg a norvégiai energiaexport védelmére hívta fel a figyelmet

Egy veszélyesebb és kiszámíthatatlanabb világban még fontosabb, hogy összefogjunk és biztosítsuk az ilyen kulcsfontosságú infrastruktúrák épségét a gazdaságunk, a mindennapi életünk és a biztonságunk érdekében – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, volt norvég kormányfő a norvégiai Troll gáz- és olajfúró mezőn Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével közösen tett pénteki látogatásán.

Norvégia energiainfrastruktúrája létfontosságú, ám több ezer kilométeres terjedelme miatt, amely internet- és villanyvezetékeket is magába foglal, sérülékeny is – mondta Stoltenberg a fúrótoronynál újságíróknak.

Persze, nem tudjuk ennek az intrastruktúrának minden egyes méterét megvédeni, de a megszerzett információk átadásával és az infrastuktúra szigorú megfigyelésével fokozzunk a védelmét” – hangsúlyozta a NATO-főtitkár, hozzátéve: „a terv jelenleg az, hogy több gyakorlatot tartunk, hogy így gyorsabban reagálhassunk, ha valami történik”.

Ursula von der Leyen hozzátette, hogy az olajfúró védelmét az EU és a NATO együttműködésében is tovább fokozzák: ennek érdekében a két szervezet még januárban munkacsoportot hozott létre, melynek első ülésére csütörtökön került sor.

A Troll gázmező egymagában lefedte az EU tavalyi gázfogyasztásának 11,3 százalékát, s Norvégia napi európai gázexportjának egyharmadát teszi ki. A fúrótoronynál kinyert gázt csővezetékeken keresztül az ország nyugati partján lévő feldolgozóüzembe szállítják, a felhasználható gáz innen ugyancsak vezetékeken keresztül jut el Európába és Nagy-Britanniába egyaránt.

Norvégiai látogatásán a Európai Bizottság elnöke és a NATO-főtitkár Jonas Gahr Store norvég miniszterelnökkel és Anders Opedallal, a fúrótornyokat üzemeltető Equinor cég vezérigazgatójával az európai gázszállításokról, valamint a gáz- és olajmezők és az energiainfratruktúra védelméről tárgyalt.

Az Északi Áramlat vezetékeinek szeptemberi felrobbantása óta a norvégiai kőolajtermelőt is fokozott védelemmel őrzik, melyhez a NATO szövetségesei katonai támogatással, köztük hajókkal és repülőgépekkel is hozzájárulnak. Miután az Európába irányuló orosz gázexport visszaesett, Norvégia lett az EU legnagyobb gázszállítója.

Ajánljuk még