Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Újabb amerikai bank került a csőd szélére, a pénzügyi világ lélegzetvisszafojtva követi a fejleményeket

| Szerző: hirado.hu
Újabb amerikai bank került a csőd szélére. Csak egy óriási, 30 milliárd dolláros tőkeinjekció tudta megmenteni az összeomlástól. A mentőövet azonban nem a kormány, hanem a többi bank dobta nekik. Sajtóértesülések szerint azonban Washington gyakorolt nyomást a befektetőkre, hogy oldják meg egymás között a helyzetet. Szakértők viszont figyelmeztetnek: egyelőre nem múlt el a veszély, amelyet az amerikai bankcsődök okoztak. A csütörtökön kamatot emelő Európai Központi Bank elnöke kijelentette: készen állnak a válságkezelésre.

 

Harmincmilliárd dollár. Ennyi pénzt kapott csütörtökön a kaliforniai székhelyű First Republic Bank, hogy elkerülje az összeomlást. A 11 ezer milliárd forintnak megfelelő összeg nagyjából akkora, mint Albánia és Észak-Macedónia egész éves GDP-je együttvéve.

A tőkeinjekciót azonban nem az amerikai kormány vagy a FED, hanem a Wall Street legnagyobb hitelezői, a JPMorgan, a Bank of America és mintegy tucatnyi másik hitelintézet nyújtotta a banknak. A washingtoni kormány a pénzügyi hatóságokkal közös nyilatkozatban reagált: üdvözli a lépést, amit a bankrendszer rugalmasságának tulajdonít. Maga a bankszektor nyújtott ugyanis védőhálót egy bajbajutott tagjának:

ha a Sillicon Valley és a Signature Bank után egy harmadik hitelintézet is csődbe ment volna, az egy olyan dominóeffektust okozott volna, amely beláthatatlan következményekkel járna a nemzetközi pénzvilágban.

A Reuters azonban úgy tudja: a gigantikus méretű mentőövet nem önszántukból dobták a pénzintézetek a kaliforniai banknak. A brit hírügynökség értesülései szerint Janet Yellen pénzügyminiszter és Jerome Powell FED-vezér gyakorolt nyomást a Wall Streetre. Ha ugyanis a válságot az amerikai pénzrendszer önerejéből képes megoldani, az visszaállíthatja a megrendült bizalmat a bankszektorral szemben, elejét veheti a további tőkekivonásoknak, ezáltal a válság elmélyülésének.

Kapcsolódó tartalom

Az amerikai pénzügyminiszter a Szenátus pénzügyi bizottsága előtt csütörtökön kijelentette: az amerikai gazdaság stabil pénzügyi alapokon áll.

Biztosíthatom a bizottság tagjait hogy bankrendszerünk stabil és az amerikaiak nyugodtak lehetnek megtakarításaikat illetően” – üzente Janet Yellen.

Peter Tuchman, a Wall Street veterán kereskedője azonban az amerikai CBS csatornának azt mondta:

a pénzügyi világ lélegzetvisszafojtva várja a fejleményeket.

Ha belehallgatunk a hírekbe, több kérdőjel marad, mint amennyi választ kapunk. Mindenkinek az az érzése, hogy további bajok lesznek. Nem hiszem, hogy ezzel vége lenne a történetnek” – mondta a kereskedő.

Kapcsolódó tartalom

A tőkeinjekció világszerte megnyugtatólag hatott a piacokra: az ázsiai tőzsdék enyhe emelkedéssel nyitottak pénteken. Egy francia befektetési bank vezető elemzője azonban figyelmeztetett: a pénzügyi világ egyelőre kivár.

A dolgok jelen állása alapján nehéz megmondani, a piac valóban úgy látja-e, hogy a nehezén már túl van. A magam részéről úgy érzem, hogy a helyzet nem kilátástalan, ha több intézmény nem kerül bajba, nem indul be a dominó effektus” – véli az elemző.

Holott a valaha volt második legnagyobb amerikai bankcsőd már világszerte érezteti hatását: Európa egyik legnagyobb bankja, a zürichi székhelyű Credit Suisse alatt is megremegett a talaj, és csak a svájci központi bank 54 milliárd dolláros segélye tudta talpra állítani. A gyors beavatkozás itt is megnyugtatólag hatott: miután szerdán a bank részvényei 25 százalékot vesztettek értékükből, csütörtökön 19 százalékos emelkedést tapasztaltak.

Kapcsolódó tartalom

A feszültségek ellenére az Európai Központi Bank csütörtökön 50 bázisponttal emelte az irányadó eurókamatot, kitartva a korábban előirányzott, inflációmérséklő stratégiája mellett.

A bank vezetője, Christine Lagarde kijelentette: az euróövezet bankszektora ellenálló, tőke- és likviditási pozíciói erősek, egy esetleges válsághelyzetben a központi bank bármelyik pillanatban készen áll szükséges válaszlépések megtételére.

Kiemelt kép: A First Republic Bank cégtáblája a New York-i tőzsdén (Fotó: EPA/Justin Lane)

Ajánljuk még