Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Többé nem lesz ingyenesen látogatható a római Pantheon

Többé nem lesz ingyenesen látogatható a római Pantheon, az egyik legjobb állapotban fennmaradt ókori műemlék – jelentette be az olasz kulturális minisztérium, miután megegyezett a római egyházmegyével a kérdésben.

A belépőjegy öt euróba fog kerülni, de a 25 év alatti nagykorúaktól csak két eurót kérnek – tette hozzá a tárca. A bevételen a kulturális minisztérium és a római egyházmegye 70-30 százalékos arányban osztozik.

A Pantheonban celebrált misék továbbra is ingyenesen látogathatók, és a római lakosoknak, a kiskorúaknak, valamint a bazilika személyzetének sem kell fizetniük a belépésért.

Egyelőre nem tudni, hogy mikortól szednek belépőjegyet a Pantheon látogatóitól. A belépés jelenleg ingyenes, de hétvégén, illetve ünnepnapokon foglaláshoz kötött.

Az eladott jegyekből befolyó összegeket elsősorban az időszámításunk előtt 27-25-ben épült látványosság állagának megőrzésére fordítják. A jegyváltás egyúttal hozzájárul a látogatók hatékonyabb ellenőrzéséhez – magyarázta a minisztérium.

A Pantheont évente mintegy hétmillióan keresik fel, és a hatalmas épület, amelynek kupoláján egy kilenc méter átmérőjű, kör alakú nyílás található, ezzel Róma leglátogatottabb műemléke.

A Pantheon Róma belvárosában, a Piazza Navona közelében található. Az épület többször leégett, és Hadrianus római császár gyakorlatilag teljesen újjáépíttette. 609-ben keresztény templommá szentelték fel Szűz Mária és valamennyi keresztény mártír tiszteletére. Az épületben rendszeresen miséznek, és számos híresség, köztük Raffaello (1483-1520) olasz festő, valamint olasz királyok nyughelye.

Daniele Micheletti, a Pantheon főpapja elmondta, hogy a római gyakorlat szerint egyetlen templom sem szedhet belépődíjat, így a Pantheon ilyen szempontból különleges eset. Rámutatott: mivel az állam a felelős a műemlék megóvásáért, és fizeti az ezzel járó magas költségeket, nem maradhattak érzéketlenek a minisztérium igényeivel szemben.

Kiemelt képünk: Növények nőnek az utcakövek között a koronavírus-járvány megfékezésének céljával bevezetett kijárási korlátozás alatt minimálisra csökkent gyalogosforgalom miatt a római Pantheon előtti téren 2020. április 27-én. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo)

Ajánljuk még