Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Több mint 200 embert vett őrizetbe a francia rendőrség a nyugdíjreform elleni párizsi tüntetésen

A francia hatóságok csütörtök este 217 embert vettek őrizetbe Párizsban a nyugdíjreform elleni tüntetésen – közölte a France Info műsorszolgáltató rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A beszámoló szerint a Párizs központjában lévő Concorde téren, a parlament alsóházi üléstermének közelében zavargások törtek ki.

Kapcsolódó tartalom

Helyi médiatudósítások szerint

a rohamrendőrök vízágyúkat és könnygázt vetettek be a tér megtisztítására.

A tüntetők egyebek mellett fapallókat gyújtottak fel és megdobálták a rendőröket. A téren a nyugdíjreform mintegy hatezer ellenzője gyűlt össze, amikor az összecsapások kitörtek.

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön úgy döntött, hogy parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki a vitatott nyugdíjreformot, miután a nemzetgyűlésben nem volt többség a törvénytervezet elfogadásához.

(Fotó: EPA/Mohammed Badra)

A francia alkotmányban van egy külön cikkely, amely ezt lehetővé teszi.

A kormány úgy döntött, hogy végrehajtja Macron elnök legfontosabb reformtervezetét, amely a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését irányozza elő 62-ről 64 évre.

A reform bevezetését még mindig meg lehet akadályozni egy, a kormány elleni bizalmatlansági szavazással.

Tiltakozások törtek ki más francia városokban is, többek között Marseille-ben, Dijonban, Nantes-ban, Rennes-ben, Rouenban, Grenoble-ban, Toulouse-ban és Nizzában. A szakszervezetek jövő csütörtökre újabb országos sztrájkot és tiltakozó akciót hirdettek. A reformjavaslat ellen már korábban is több millióan vonultak az utcákra.

Kiemelt képünk: MTI/EPA

Ajánljuk még