Aktuális

Egy friss kutatás szerint Trump kiütné Bident

MiG-29-es repülőgépeket kap Kijev

| Szerző: hirado.hu
Bekövetkezik, amit a magyar kormány már előre jelzett: vadászgépeket kap Ukrajna. Lengyelország ugyanis MiG-29-es repülőket ad át Kijevnek. Közben Brüsszel jelentős mennyiségű hadianyag szállítását is előkészíti. A magyar kormány szerint ezek a lépések nem a béke irányába visznek. Menczer Tamás államtitkár azt mondta: furcsa, hogy Brüsszel vezető politikusai nem arról beszélnek, hogy a felek azonnal üljenek tárgyalóasztalhoz és egyeztessenek a békéről.

 

Lengyelország vadászgépeket ad át Ukrajnának – jelentette be csütörtökön Varsóban Andrzej Duda lengyel államfő, miután fogadta Petr Pavel cseh elnököt.

A következő napokban először négy, az ukrán pilóták által külön kiképzés nélkül is kezelhető gépet szállítunk, a többi MiG-29-est karbantartás után folyamatosan adjuk át

– mondta a lengyel államfő.

Volodimir Zelenszkij február eleji, európai körútján azt hangsúlyozta, hogy a nagyhatótávolságú rakétarendszerek és a modern harckocsik mellett vadászrepülőgépek is kellenek nekik.

Szerinte ez lehet a béke záloga Európában.

MiG-29-es vadászrepülőgép halad el az Európai Unió zászlaja alatt. (Fotó: EPA/Borislav Troshev)

Minél hamarabb megkapjuk a nagy hatótávolságú, erős fegyvereket, minél előbb modern vadászgépekhez jutnak pilótáink, és minél erősebb a tank-koalíció, annál gyorsabban fog véget érni az orosz agresszió és térhet vissza a béke Európában” – fogalmazott az ukrán elnök.

Moszkva már akkor bejelentette, hogy a vadászgépek szállítását vörös vonalnak tekinti.

Kapcsolódó tartalom

Brüsszel ennek ellenére újabb jelentős hadianyag szállítást készít elő.

Ukrajnának lőszerre van szüksége – hangsúlyozta szerdán az Európai Tanács elnöke az Európai Parlementben. Charles Michel aláhúzta: Ukrajna nem veszítheti el ezt a háborút. Az uniós politikus szerint Oroszország legyőzése jelenti a békét. Az Európai Unió idén egymillió darab tüzérségi lőszert vásárolhat Ukrajnának, ami négymilliárd euróba, azaz mintegy 1600 milliárd forintba is kerülhet.

Kapcsolódó tartalom

A fegyverszállítások nem hozzák el a békét – mondta az M1-en Menczer Tamás. A külügyminisztérium államtitkára szerint már rengeteg fegyver, harcieszköz van Ukrajnában, de a béke mégsem jött el. A politikus ugyanakkor problémának látja, hogy nincs olyan nyilatkozat egyetlen brüsszeli vezetőtől sem, amely arról szólna, hogy a felek azonnal üljenek tárgyalóasztalhoz és egyeztessenek a békéről.

A béke fontosságát hangsúlyozta Orbán Viktor is csütörtökön Ankarában. A miniszterelnök kiemelte: Európa fő kérdése ma a háború.

Sajnos Európa háborús pszichózisban szenved, és a kontinens, ahonnan én jövök, napról-napra sodródik bele a háborúba. Fontos, hogy a béke hangja felvegye a versenyt a háború hangjának erejével, és fontos, hogy világossá tegyük, hogy a globális többség az békét akar” – jelentetti a miniszterelnök.

Orbán Viktor megerősítette:

Magyarország számára a legfontosabb az emberéletek mentése, ezért azt képviseli, hogy legyen minél hamarabb tűzszünet és legyenek béketárgyalások.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Egy lengyel MiG-29-es vadászgép a litvániai Siauliai légitámaszpontja felett. (MTI/EPA/Jakub Kaminski)

Ajánljuk még