Fontos

Megrázó felvételek érkeztek a lángokban álló Párizsról

Megrázó felvételek érkeztek a lángokban álló Párizsról

| Szerző: hirado.hu
Feszült a hangulat Párizsban és több franciaországi nagyvárosban. Zavargások alakultak ki azt követően, hogy Emmanuel Macron kormánya a francia 49.3-as cikke alapján egyoldalúan kihirdette a vitatott nyugdíjreform elfogadását. A főként fiatalokból álló tömeg kordonokat bontott, több helyen tüzeket gyújtott, és útakadályokat is építettek. Több helyen a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, csütörtök este a hatóságok 217 embert vettek őrizetbe.

 

Fiatalok tömegei vonultak az utcára és spontán tömegtüntetés kezdődött a francia fővárosban és országszerte, több nagyvárosban is azután, hogy Emmanuel Macron köztársasági elnök kormánya, élve az alkotmány 49.3-as cikke által biztosított lehetőséggel, parlamenti szavazás nélkül, egyoldalúan kihirdette és életbe léptette a vitatott nyugdíjreformot, amely a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését irányozza 62-ről 64 éves korra.

A népszerűtlen terv január óta országszerte jelentős sztrájkokat és tiltakozásokat váltott ki. Párizs központjában lévő Concorde téren, a parlament alsóházi üléstermének közelében zavargások törtek ki. A téren a nyugdíjreform mintegy hatezer ellenzője gyűlt össze, amikor az összecsapások kitörtek.

Kapcsolódó tartalom

Helyi médiatudósítások szerint a rohamrendőrök vízágyúkat és könnygázt vetettek be a tér megtisztítására, és csütörtök este 217 embert vettek őrizetbe Párizsban.

A szakszervezetek jövő csütörtökre újabb országos sztrájkot és tiltakozó akciót hirdettek. A reformjavaslat ellen már korábban is több millióan vonultak az utcákra.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: EPA/Mohammed Badra

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="9227464" align="aligncenter"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //hirado.hu/wp-content/uploads/sites/7/2023/03/10527433-scaled-e1679047967910-1024x576.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Ajánljuk még