Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Másfél millió liter radioaktív víz: november óta titkolja Washington az atomerőművi szivárgást

| Szerző: hirado.hu
Mintegy másfélmillió liter radioaktív víz szivárgott ki az Egyesült Államok-beli Minnesota mellett fekvő Xcel Energy Monticello cég atomerőművéből. A tríciumos víz kiszivárgása még tavaly novemberben történt, ám a cég csak most csütörtökön adott hírt erről. Az amerikai média egy-két kisebb orgánum kivételével továbbra is hallgat a történetekről.

 

Bár az Xcel már 2022. november végén jelentette a tríciumot tartalmazó víz szivárgását az állami és szövetségi hatóságoknak, így Joe Biden kabinetje természetesen tudott a katasztrófáról, a szivárgást csütörtökig nem hozták nyilvánosságra.

A trícium a hidrogén radioaktív izotópja, amely a természetben is előfordul a környezetben, és az atomerőművek működésének gyakori mellékterméke – írja az abcnews.

Kapcsolódó tartalom

Az állami tisztviselők most azzal védekeznek: „megvárták, hogy több információt kapjanak”

– közli az ABC News amerikai hírtelevízió honlapja.

A minnesotai szabályozó hatóságok csütörtökön azt közölték, hogy figyelemmel kísérik az Xcel Energy Monticello atomerőművéből szivárgott 400 000 gallon (mintegy 1,5 millió liter) radioaktív víz eltakarítását. A vállalat azt állítja: a hatalmas mennyiségű radiokatív víz „nem jelent veszélyt a lakosságra.”

Kapcsolódó tartalom

„Tudtuk, hogy az egyik ellenőrző kútban trícium van”

Mint kiderült,

a cég hosszabb ideig nem működött együtt a szennyezést észlelő hatósággal:

„Tudtuk, hogy az egyik ellenőrző kútban trícium van jelen, azonban az Xcel még nem azonosította a szivárgás forrását és helyét” – mondta Michael Rafferty, a Minnesota Pollution Control Agency szóvivője.

 

A vállalat közölte, hogy november 22-én értesítette a szövetségi nukleáris szabályozó bizottságot és az állami szerveket, egy nappal azután, hogy megbizonyosodtak a szivárgásról, amely két épületet összekötő közötti csőből származott. Azóta szivattyúzza a talajvizet, tárolja és feldolgozza a szennyezett vizet, amelynek tríciumtartalma a cég szerint „a szövetségi határértékek alatt van.”

A cég igen szűkszavú csütörtöki közleménye kiemeli: „a szivárgást megállították”, így az „nem érte el a Mississippi folyót és nem szennyezett be ivóvízforrásokat.”

Miért hallgatnak november óta?

Becslések szerint a kiszivárgott tríciumos víz 25 százalékát sikerült eddig visszanyerni. Az Xcel Energy mérlegeli a visszanyert szennyezett víz tárolásának lehetőségeit, például föld feletti tárolótartályok vagy egy váztározó tó létrehozásával.

A FOX 9 megkereste az Xcel-t és az államot is, hogy megkérdezze, miért tartott ilyen sokáig a nyilvánosság értesítése.

„Ha bármikor veszélybe kerülne valakinek az egészsége, azonnal értesítjük az embereket” – mondta Dan Huff a minnesotai egészségügyi minisztériumtól. „Ez egy elzárt terület az Xcel üzem alatt, és nem fenyegette egyetlen minnesotai lakos egészségét sem” – tette hozzá.

Ezt isszák a cég emberei

„A saját alkalmazottaink egy kútból isznak a helyszínen” – mondta Chris Clark, az Xcel Energy Minnesota, South Dakota és North Dakota régiójának elnöke, aki szerint a szivérgás nem érinti a lakossági ivóvízkészletet.

Kapcsolódó tartalom

Egy iráni lap és számos más kisebb orgánum a hírhez hozzáfűzi az orosz RT csatorna értesülését is, miszerint Christopher Clark „elismerte, hogy a víz trícium koncentrációja jóval meghaladja a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) által előírt szintet, de ragaszkodott hozzá, hogy a lakosságra nem jelent veszélyt, ugyanis a szennyezett vizet nem észlelték az erőmű határán kívül” – ám azt, hogy ez a forrás nélkül idézett kijelentés valóban elhangzott volna, amerikai források egyelőre nem erősítették meg.

Kiemelt kép: Monticello, Minnesota (Fotó: Education Images/Universal Images Group via Getty Images)

Ajánljuk még