Aktuális

Szíriai keresztény vezetőkkel tárgyalt Orbán Viktor

Maia Sandu: Moldova 2030-ig teljes jogú EU-tag lehet

A moldovai elnök úgy véli, minden feltétel adott ahhoz, hogy országa 2030-ig az Európai Unió teljes jogú tagja legyen.

Maia Sandu Chisinauban, a parlament plenáris ülésén pénteken felszólalva hozzátette: az EU-csatlakozásban látja az „egyetlen esélyt” arra, hogy Moldova védve legyen a „Kreml fenyegetéseitől”. Ismét azzal vádolta Moszkvát, hogy meg akarja dönteni a chisinaui kormányt.

Bírjuk az Európai Unió tagországainak támogatását. A moldovai állampolgárok az európai utat választották” – mondta, hozzátéve: ezt a célt csak összefogva lehet elérni. „Mennyi idő kell nekünk ehhez? Minden tőlünk függ” – vélekedett.

A moldovai elnök szerint a Kreml és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal bízta meg az ellenzéki Sor pártot, hogy rángassa bele Moldovát a háborúba, és döntse meg a jelenlegi Európa-barát kormányt.

A 2,6 millió lakosú ország fővárosában az utóbbi időben rendszeresek a tüntetések, amelyek kezdeményezője az oroszbarát Sor párt. Ennek elnöke, Ilan Shor 2019 óta szökésben van. A moldovai hatóságok gyanúja szerint szülőhazájában, Izraelben talált menedéket. Washington szankciókkal sújtotta korrupció és Oroszország javára történő tevékenység vádjával.

Ajánljuk még