Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Kambodzsa ellopott műkincseket kapott vissza

Kambodzsa több száz ellopott khmer régiség, ékszer hazatérését ünnepelte pénteken.

A phnompeni Békepalotában tartott rendezvényen Hun Sen, a királyság kormányfője elmondta, hogy a szóban forgó tárgyakat különböző templomokból tulajdonították el törvénytelenül, és illegálisan adták el őket külföldre még az 1970-es években, amikor az országban polgárháború dúlt.

A miniszterelnök egyúttal felhívást intézett a külföldi múzeumokhoz, intézményekhez és régiséggyűjtőkhöz, akiknek birtokában vannak még hasonló ereklyék, hogy adják vissza azokat önként.

„A khmer régiségek visszajuttatását Kambodzsának, jogos tulajdonosának, nagyra fogjuk értékelni”

– fogalmazott, hozzátéve, hogy ezzel a nemzet kultúrájának népszerűsítését segítenék elő.

Phoeurng Sackona, a kulturális tárca vezetője nemrégiben arról számolt be, hogy 77 lopott ősi khmer ékszert kaptak vissza a néhai Douglas Latchford brit műgyűjtő családjától. Ezen kívül számos értékes khmer kulturális kincset adtak vissza különböző múzeumok és magángyűjtők az Egyesült Államokból, valamint Nagy-Britanniából – mondta.

„A visszatért műkincsek között van több jelentős hindu és buddhista szobor, valamint ősi ékszerek az Angkor előtti és az Angkor-korszakból”

– közölte Sackona.

Elmondása szerint a visszaszerzett nagy kőszobrok között volt néhány, amely Koh Kerből, az ősi fővárosból származott, amely a kambodzsai polgárháború során évekig volt a fosztogatók célpontja.

Ajánljuk még