Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Háromnapos látogatásra érkezik Oroszországba a kínai elnök

| Szerző: hirado.hu
Miközben folytatódnak a harcok Ukrajnában, ismét előtérbe kerültek a diplomáciai erőfeszítések. Peking és Moszkva is bejelentette, hogy a kínai elnök hétfőn háromnapos látogatásra érkezik Oroszországba. Minden bizonnyal a 12 pontos kínai béketervről is tárgyalnak Vlagyimir Putyinnal.

Virággal a kezükben táncoltak a diákok Jaltában. A krími hatóságok pénteken hazafias „flashmobot” rendeztek, a félsziget Oroszországhoz csatolásának kilencedik évfordulója alkalmából.

Kapcsolódó tartalom

Elsősorban azok az emberek előtt tisztelgünk, akiknek köszönhetően 2014-ben a Krím hazatért, és most mindannyian Oroszországban élhetünk” – mondta egy egyenruhás férfi.

Ukrajna a háború kezdete óta hangoztatja, hogy vissza akarja szerezni az összes Oroszország által vitatott módon elcsatolt területét, köztük a Krím-félszigetet is.

De Moszkva szerint egy ilyen terv a konfliktus jelentős kiterjedésével fenyegetne.

Kapcsolódó tartalom

A háború eszkalációjának elkerülésére felerősödtek a béketárgyalásokat sürgető hangok.

Pénteken jelentették be, hogy Hszi Csin-ping kínai államfő a jövő héten Moszkvába látogat, és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a béke kilátásairól is tárgyalnak.

Az, hogy a harmadszor újraválasztott kínai elnök első külföldi útja Moszkvába vezet, elemzők szerint sokat elmond Peking álláspontjáról a konfliktusban.

Az orosz-ukrán háború egyéves évfordulóján Peking egy 12 pontos béketervet hozott nyilvánosságra.

Ebben fokozatos deeszkalációt sürgetett, amelynek átfogó tűzszünethez és a válság politikai megoldásához kell vezetnie. Emellett felszólított a civilek védelmére és egymás szuverenitásának tiszteletben tartására.

Kína fenntartja objektív és tisztességes álláspontját az ukrán válsággal kapcsolatban, és konstruktív szerepet fog játszani a béketárgyalások előmozdításában” – mondta pénteken a kínai külügyi szóvivő.

A 12 pontos dokumentumról az ukrán és a kínai külügyminiszter már egyeztetett, és a tervek szerint Hszi Csin-ping Moszkva után a közeljövőben Kijevbe is ellátogat.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin)

Ajánljuk még