Fontos

Szíriai keresztény vezetőkkel tárgyalt Orbán Viktor

Az amerikai és az ír vezető a Brexitet követő brit-uniós kereskedelmi szabályokról egyeztetett

Joe Biden amerikai elnök és Leo Varadkar ír kormányfő Nagy-Britannia uniós kiválását (Brexit) követő brit-uniós kereskedelmi szabályokról egyeztetett pénteken a Fehér Házban támogatásukról biztosítva a vonatkozó megállapodásokat.

A két vezető a tanácskozás előtt röviden beszélt újságírókkal, s Biden újfent támogatásáról biztosította az észak-írországi megbékélési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki megállapodást. Az amerikai elnök már korábban jelezte, hogy Írországba, illetve Észak-Íroroszágba szeretne látogatni az egyezség aláírásának évfordulóján, áprilisban.

Az Európai Bizottság és az Egyesült Királyság február végén elvi politikai megállapodásra jutott a Brexit-megállapodáshoz fűzött, Nagy-Britannia uniós kiválását követő kereskedelmi kérdéseket szabályzó észak-írországi protokollról.

Biden hangsúlyozta, hogy határozottan támogatja a windsori keretmegállapodásnak nevezett egyezményt. Varadkar köszönetet mondott, amiért az Egyesült Államok támogatta Írország álláspontját a Brexit kérdésében. Mint mondta, ez a támogatás döntő jelentőséggel bírt.

Biden arról is beszélt, hogy a gazdasági kapcsolatok elmélyítését is meg akarja vitatni ír tárgyalópartnerével, akinek amerikai látogatása egybe esik Szent Patrik, az írek védőszentjének Egyesült Államokban is megtartott ünnepével.

Joe Biden maga is katolikus és ír felmenőkkel rendelkezik, a titkosszolgálat által használt, választott kódneve is az, hogy Kelta.

Ajánljuk még