Időjárás

Esővel vonul át a hidegfront, térképen mutatjuk, milyen idő várható

Amerikai cégek valósággal lerohanják a szocialista Vietnámot

| Szerző: hirado.hu
A Vietnámi Szocialista Köztársaság egyre jövedelmezőbb lehetőségeket kínál a nyugati, főként amerikai vállalatoknak, melyek igyekeznek kihasználni a politikai vezetés növekvő nyitottságát, valamint a szélesedő, egyre nagyobb vásárlóerővel rendelkező középosztály fogyasztási igényeit. Amerikai védelmi ipari cégek pedig az oroszok által hagyott űrt kívánják betölteni. Könnyen előfordulhat tehát, hogy a vietnámiak az egykori ellenség által gyártott fegyverekkel szerelkeznek majd fel.

 

A SpaceX, a Netflix és a Boeing is csatlakozik ahhoz a Vietnamba induló küldöttséghez, mely befektetési és értékesítési lehetőségeket keres a virágzó délkelet-ázsiai országban – írja a Reuters.

A lap által látott lista szerint több mint 50 vállalat, köztük védelmi, gyógyszeripari és technológiai óriáscégek vesznek részt a misszióban, melyet már most „minden idők legnagyobb amerikai üzleti missziójának” neveznek.

A küldöttség a globális gyártási központ iránti növekvő érdeklődés jele, amely a kínai-amerikai kereskedelmi súrlódások közepette a Kínától való eltávolodásból profitál. A Reuters megjegyzi, a 100 millió lakosú Vietnam a középosztály bővülésével gyorsan növekvő fogyasztói piaccal rendelkezik, ami egyre vonzóbbá teszi az országot a nyugati, főként amerikai cégek számára.

Ez az eddigi legnagyobb misszió Vietnamban” – mondta Vu Tu Thanh, az USA-ASEAN Business Council képviselője. Az érdekképviseleti csoport létrejöttének célja, hogy elősegítse a gazdasági növekedést és a kereskedelmi kapcsolatokat az Egyesült Államok és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége tíz tagországa között.

Egy forgalmas piac Hanoiban. (Forrás: Wikipédia)

Az utazáshoz csatlakozó vállalatok között ott van a Netflix, amely a Reuters múlt havi jelentése szerint irodát tervez nyitni Vietnamban. A Boeing, a Lockheed Martin és a Bell repülőgépgyártók az állami tulajdonú vietnami védelmi beszerző vállalatokkal tartanak majd megbeszéléseket. Körülbelül egy évtizede ez az első alkalom, hogy biztonsági cégek úgy döntöttek, hogy csatlakoznak az évente megrendezett vietnami misszióhoz.

Decemberben ugyanezek a cégek tárgyalásokat folytattak vietnami kormánytisztviselőkkel helikopterek és drónok lehetséges eladásáról, mivel az ország új beszállítókat keres azután, hogy Oroszország, Vietnám fő katonai partnere nem képes teljesíteni korábbi vállalásait az ukrajnai háború miatt.

Nem Vietnám az egyetlen ország, melyre az Egyesült Államok és fegyvergyártói cégei „lecsaptak” a háború kezdete óta.

A Fülöp-szigetek a háború kirobbanását követő hónapokban lemondta a 16 darab Mi-17-es orosz szállítóhelikopterre kötött megrendelését, majd MaryKay Carlson amerikai nagykövet 100 millió dolláros támogatást jelentett be a Fülöp-szigeteki hadseregnek, amely szerinte „felhasználható a Mi-17-es helikopter vásárlásának lemondásáról szóló döntés ellensúlyozására.” Ferdinand Marcos Jr. elnök később azt mondta, hogy országa „biztosította a helikopterek alternatív beszerzését” az Egyesült Államokból, miután megállapodott 32 darab Black Hawk megvásárlásáról a Lockheed Martin fegyvergyártó céggel.

Kapcsolódó tartalom

Az üzleti misszióhoz csatlakozó vállalatok többsége – köztük az Apple, a Coca-Cola és a Pepsi – már rendelkezik üzleti vagy gyártási jelenléttel Vietnamban, néhány vállalat pedig azért megy, hogy jobban megismerje a politikai helyzetet a kommunista párt vezette országban. A résztvevők találkoznak Vietnam legfelsőbb politikai vezetésével, többek között Pham Minh Chinh miniszterelnökkel.

A kommunista párt egy plakátja. (Forrás: Wikipédia)

Thanh elmondta, hogy egyes vállalatok érdeklődnek Vietnam iránt, mint gyártási központ iránt, valamint az egyre gazdagabb fogyasztóknak nyújtott szolgáltatások iránt, miközben a gazdasági növekedés tavaly több mint 8%-ot ért el. Közéjük tartozik a SpaceX, amely műholdas internetszolgáltatásait Vietnamban és a régió más országaiban szeretné értékesíteni.

A misszióban félvezetőgyártó cégek; gyógyszeripari óriáscégek, mint a Pfizer és a Johnson & Johnson, vagy az Abbott orvosi eszközöket gyártó cég; pénzügyi cégek, mint a Visa és a Citibank; továbbá a Meta és az Amazon internetes és felhőszolgáltató vállalatok is részt vesznek.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Ho Si Minh-nek, a Vietnami Kommunista Párt néhai alapítójának és vezetőjének a mauzóleuma előtt halad el az amerikai küldöttséget szállító járműkonvoj Hanoiban 2019. február 27-én. (Fotó: MTI/AP/Vincent Yu)

Ajánljuk még