Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Videón az amerikai drón és az orosz vadászgép ütközése

| Szerző: hirado.hu
Bár az oroszok tagadják, hogy vadászgépük érintkezésbe került volna az amerikai felderítő drónnal, a most közzétett felvételeken látható, hogy a harci gép hátulról meglöki a pilóta nélküli eszközt.

 

Az amerikai hadsereg európai parancsnoksága közzétette a Fekete-tenger felett lezajlott, egy amerikai megfigyelő drón és egy orosz vadászgép keddi találkozásáról készült felvételeket.

Kapcsolódó tartalom

A titkosítás alól feloldott videó nyilvánosságra hozott rövid részletében látható, ahogy az MQ-9 Reaper drón kamerája hátrafelé irányul, és a drón hátuljára szerelt propeller forog. Ezután egy orosz Szuhoj Szu-27-es vadászrepülőgép látható, amint közeledik, majd üzemanyagot enged ki, miközben elfogja az amerikai drónt.

A felvétel egy másik részében az orosz repülőgép ismét elhalad és összeütközik a drónnal, megrongálva a propellert, ami végül arra kényszerítette annak kezelőjét, hogy a Fekete-tengeren hozza le az eszközt.

Oroszország tagadta, hogy ütközés történt volna.

Kapcsolódó tartalom

Mivel a propeller megsérült, a drón üzemeltetői gyakorlatilag siklórepülőként repülték a gépet, miközben az a Fekete-tenger fölött ereszkedett, és a Krímtől délnyugatra nemzetközi vizeken zuhant le.

A lezuhanás során két amerikai tisztviselő a CNN-nek elmondta, hogy

mielőtt a gép a vízbe zuhant volna, az üzemeltetők távolról törölték memóriáját, így csökkentve annak kockázatát, hogy titkos anyagok kerüljenek ellenséges kezekbe.

Szerdán John Kirby, az USA Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője elmondta, hogy a drónt nem sikerült visszaszerezni, és nem biztos abban, hogy az Egyesült Államok egyáltalán képes lesz visszaszerezni.

Azóta versenyfutás alakult Washington és Moszkva között, hogy ki szerzi meg előbb a drón roncsait. Az amerikaiak szerint az oroszoknak már sikerült megállapítaniuk a lezuhanás pontos helyszínét a Fekete-tengeren.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még