Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Újabb fegyvereket ígértek a szövetségesek Ukrajnának

| Szerző: hirado.hu
Nem csillapodnak a harcok a kelet-ukrajnai fronton.  Az orosz csapatok szerdán még szorosabbra vonták az ostromgyűrűt Bahmut körül, de továbbra is lőszerhiányra panaszkodnak. Közben Ukrajna újabb ígéreteket kapott arra, hogy nyugati tankokkal és légvédelmi rendszerekkel erősítheti meg a védelmét.

 

Páncélosokból és tüzérségi járművekből álló ukrán katonai konvoj közelít Bahmut felé, egy nappal azután, hogy Volodimir Zelenszkij elnök fogadkozott: megerősítik az ostrom alatt álló, Donyeck-megyei város védelmét.

Hetedik hónapja dúlnak a harcok a környéken, amely mára szinte teljesen elnéptelenedett. Az orosz csapatok három oldalról támadnak, és külföldi megfigyelők szerint egyre szorosabbra vonják az ostromgyűrűt a város körül, bár a veszteségeik is jelentősek. Az orosz hadsereget támogató Wagner zsoldoscsoport vezetője szerint szerdán egy újabb falut vettek be Bahmuttól északra.

Bár kevés a muníciónk, a tüzérségi lövedékünk pedig elfogyott, nehéz harcok árán, de a csapataink egyre inkább körbekerítik Bahmutot. Ma reggel a Wagner magánhadsereg támadó egységei elfoglalták Zaliznyaske falut

– jelentette be Jevgenyij Prigozsin, aki korábban azt állította, hogy fél Bahmut már az ellenőrzésük alatt van, és mindössze egy elvonulási útvonalat hagytak nyitva az ukránoknak.

Míg Prigozsin utánpótlási nehézségekre panaszkodott, Zelenszkij elnök újabb fegyverszállításokról adott hírt szerda esti videóüzenetében.

Kapcsolódó tartalom

Újabb találkozót tartottak a ramsteini koalíció tagjai, immár a tizediket. Szó esett a lőszerutánpótlásról, tüzérségi lövegek és tankok szállításáról, valamint az ukrán légtér védelméről is. Van megoldás! Hálás vagyok az Egyesült Államoknak, hogy koordinálja a ramsteini együttműködést, és partnereinknek is a támogatásukért” – mondta Zelenkszij, aki újabb Leopard 2-es tankok és légvédelmi rendszerek szállítására kapott ígéretet a több mint ötven országból álló csoporttól.

Külföldi szakértők figyelmeztetnek: az ukránok által tervezett tavaszi offenzíva sikere a légvédelem megerősítésén is múlhat. Várakozásaik szerint Oroszország – amely a hírek szerint áprilistól újabb sorozásba kezd, hogy több százezer fővel növelje a hivatásos állományát – egyre nagyobb arányban támaszkodik majd a légierejére, hogy a támadásait előkészítse, ahogy tette ezt a háború első hónapjaiban.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még